- hirdetés -

A napokban ünnepelte nyolcvankettedik születésnapját az egykori pedagógus, labdarúgó, sportvezető, Szűcs Ferenc. Ma is aktív közéleti életet él, az elmúlt héten a Berta József Labdarúgó Emléktorna szervezőjeként tevékenykedett.

A Hét embere rovatunk kiválasztottja ezúttal Szűcs Ferenc, kinek életét átszövi a szervezés, a pedagógia, az emberekkel való kapcsolattartás és a sport.

Életpálya a számok tükrében

Szűcs Ferenc 1935. július 30-án született Orosházán. 1955-ben –földrajz,történelem,testnevelés –diplomát szerzett a Pedagógiai Főiskolán Szegeden. 1995-ben a Vörösmarty iskolából ment nyugdíjba.1953-tól az Orosházi Kinizsiben futballozott, 1960-ban egy lábtörés vetett véget sportpályafutásának. Edzőként több csapatnál dolgozott, 1968-69-ben Etiópia szövetségi kapitányaként. Az iskolai sport aktív részeseként tagja volt a Megyei DST elnökségének. A ’90-es években külföldi gyermektornákon vett részt a körzet gyermeklabdarúgóiból kialakított válogatottal. 2008-ban megalapította a „Szűcs Ferenc Örökös Vándorserleget” a város legjobb iskolai sportolója részére. Munkáját több kitüntetéssel ismerték el: Orosháza Sportjáért, Diáksportért, Eszterházy Miksa Érdemrend. Könyvet írt a Mátrai Stadionról, aktívan részt vett a Mátrai-szobor létrehozásában. Ma a Berta József Labdarúgó Alapítvány tagja.

Élete a labdarúgás (Fotó: Rosta Tibor)
Élete a labdarúgás (Fotó: Rosta Tibor)

– Ha újra kezdhetné, ismét a pedagógia és a sport felé orientálódna?

– Valószínűleg igen. Nem bántam meg, hogy pedagógus lettem, bár gyermekkoromban nagyon érdekelt a meteorológia és a geológia is. A sportolás meg adott volt, abban az időkben más szórakozásunk nemigen volt.

– Mit adott a sport, amit más szakterület talán nem adhatott volna?

– Kitartást, akaraterőt és nem utolsó sorban olyan helyekre jutottam el a sport révén, ahová civil emberként nem is álmodtam. Edzőként Etiópiában éltem egy évet, de gyermektornákon sportvezetőként voltam többek között az USA-ban, Spanyolországban, Franciaországban.

– Pedagógusként, sportemberként mit üzen a mai fiataloknak?

– Próbálják megteremteni az egyensúlyt a számítógép és a sportolás, a mozgás között, mert mindkettő nagyon  fontos és ami a boldogulásukhoz kell, az a nyelvtudás.

– Ma is aktív tagja a Berta József Labdarúgó Alapítványnak. Miben tüsténkedik mostanság?

Egy hónappal ezelőtt szerveztünk a 45 éve megyei bajnokságot nyert csapatomnak egy találkozót, az elmúlt héten pedig a fiatalon elhunyt Berta József tiszteletére rendeztünk emléktornát. Az alapítványunk névadójáról huszonnyolcadik alkalommal emlékeztünk meg. Vágyam, hogy a Mátrai Stadion klubszobájában kialakíthassunk egy sarkot Mátrai Sanyi relikviáiból. Az Alapítvány tagjaival most azon dolgozunk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.