- hirdetés -

El sem tudnánk képzelni a nyarat dinnye nélkül: az utak mellett, a piacon, a benzinkutaknál – mindenhol dinnyeárusokkal találkozhatunk. Van, aki a saját portékáját kínálja, mások kereskedőként értékesítenek.

Az idén sok napsütés jutott az Alföldre: zamatos, édes dinnyék között válogathatunk. A görögdinnye-kínálat és az árak elég egységesek: a piacon, boltokban 80-120 Ft között mozog a görögdinnye kilója – az olcsóbb vagy exportról visszamaradt, túlméretes, vagy tökbe oltott fajta. Az íze azonban mindnek kitűnő! A békési dinnyét keresik már Kecskeméten is, de aki Németországból látogat haza, az is megpakolja a csomagtartóját, mert ilyen zamatos árut kint nem kap.

Dinnyét pakolnak (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Dinnyét pakolnak (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A termelők azonban még így sem járnak jól. Orosháza környékén sok helyen elverte a termést a jég, de a szerencsésebb gazdák is nagyon nyomott árat kapnak a portékájukért: a felvásárlási ár a pár héttel ezelőtti 60 Ft-ról a múlt hét elejére 20 Ft-ra zuhant. Sallai István nagykamarási őstermelő elmondta, ez már mínuszos évet eredményez – a duplája jelentene hasznot.

El sem tudják képzelni, mi munka van vele. És sokszor még ezen a nyomott áron sem veszik meg: úgy jön vissza a kamion szinte, ahogy elment. Pedig ki lehet számolni, hogy ha nekünk ötödét adják az árnak, amit a boltban kérnek érte, akkor az egy kamionból a kereskedőknél kétmillió marad. Ebből a pesti fuvar 100-150 ezer forint.

Azóta a nagyáruházak is levitték 80 forintra a dinnye kilóját, de a gazdáknak ez mindegy. Aki helyben értékesít, piacozik, jobban jár. Bár idén változott a trend: jóval kevesebben keresik a nyár lédús gyümölcsét, mint tavaly. Most inkább a barackot és a korán megjelent szőlőt viszik a vevők. A gyerekek körében azonban továbbra is népszerű a görög- és a sárgadinnye is. Kispál Dóra gyermekei például csak a zöld bélű fajtát kérik, mások a cikkelyes kantalup típusra esküsznek. Ezek közt már az ár is változatosabb: van, aki kilóra adja és 200 Ft-ot kér érte, más darabra értékesíti 170 Ft-ért. Meglepő azonban, hogy a Gyopárosra kitelepült gazda a nyaralóknak is annyiért árul, mint a piacon, benzinkútnál.  Keresik a vevők a Pesten divatos sárgabélű görögdinnyét, és a tavalyi újdonságot, az ovális zöldhéjút – mi ezeket nem találtuk.

170717_dinnye_kk
Sok napsütés jutott az Alföldre, zamatos dinnye az eredménye (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Lékelni a dinnyét néhány éve már kérésre sem lehet. Ha valaki helyben kóstolna, válasszon egy nagy, tizenkét kiló fölötti darabot és vágassa el – a szakember szerint amúgy is ezek a legízletesebbek, hiszen jutott bele víz is, napfény is bőven. Aki egész dinnyét visz haza és elégedetlen a választásával, blokk ellenében becserélheti – vagy savanyúságot készíthet magának télire, ahogy nagymamáink is csinálták az éretlenebb darabokkal, dinnyehajjal. És persze a zamatos, édes dinnyét a konyhában is fel lehet használni: levest, sorbetet vagy egy kis mentával hűsítő koktélt csinálhatunk belőle.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.