- hirdetés -

Az elmúlt napok, hetek extrém meleg időjárása és a szárazság következtében jelentős mértékben megnövekedett a tűzveszély a szabadban.

A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint, kis odafigyeléssel megelőzhetjük a tüzek kialakulását. A Tűzgyújtási tilalom előírásainak betartása mellett a szabadban, vagy netán járműben dohányzók mindenképpen használják a hamutartót, hisz egy eldobott, kocsiból kidobott csikk percek alatt lángra tudja lobbantani a növényzetet.

Városunk környéke nem kifejezetten erdős terület, itt a legnagyobb potenciális tűzveszélyt a felelőtlenül eldobott cigarettákon kívül a gabonafélék betakarításával kapcsolatos munkálatok jelentik. A betakarítási munkák megkezdése előtt a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Orosházi Katasztrófavédelmi Kirendeltsége 247 erő- és munkagép, valamint egyéb a betakarításban résztvevő jármű tűzvédelmi felülvizsgálatát végezte el.

10 hektáron teljesen leégett minden (Fotó: Rosta Tibor)
Ebben a szentetornyai tarlótűzben 10 hektáron teljesen leégett minden (Fotó: Rosta Tibor)

Az Orosházi járás területén lévő tűzveszélyes helyszínek ellenőrzését folyamatosan végzik. 2017. év júliusában a kalászos termények betakarításában résztvevő erő- és munkagépeket az aratások helyszínén munkavégzés közben szúrópróbaszerűen 3 alkalommal ellenőriztek, melyek során kombájnokat, magszállító teherautókat és vízszállító traktort vizsgáltak.

A nagy szárazságban az élő aljnövényzet is éghető állapotba került és a szeles időjárás miatt  a kialakult tüzek nagyon gyorsan tovaterjedhetnek. Tartós szárazság esetén, egy zivatar után akár már néhány órával ismét meg tud gyulladni a növényzet.

Az elmúlt évtizedben a hasonló hőhullámok alatt hazánkban  is egyre több 100 hektárnál  (1 millió négyzetméternél) nagyobb területet érintő tűz keletkezett. Mindenhol fontos az elővigyázatosság.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról, valamint az erdőtűz-megelőzéssel kapcsolatos hasznos tudnivalókról a www.erdotuz.hu oldalon tájékozódhatnak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.