- hirdetés -

Az Önkormányzatnak nem kötelessége rendben tartani a házunk előtti gyümölcsfákat, de ha nem kérünk engedélyt a kivágásukhoz, őket károsítjuk. Hajdú Zoltán a Kertbarát Klub ülésén azt is elmondta, a kivágott fákat is pótolnunk kell.

Június 19-én, hétfőn este 18 órától tartotta havi találkozóját az orosházi Dr. Mohácsy Mátyás Kertbarát Klub. A vendégelőadó Hajdú Zoltán, a Városüzemeltetési Csoport Környezetvédelmi ügyintézője beszámolt a közterületek állapotáról az ott végzett munkákról. Elmondta, mikor milyen permetezéssel védik a klímaváltozást leginkább megsínylő vadgesztenyéket, és az új, injektáló eljárást, amit jövőre platánon is kipróbálnak.

A Kertbarát Klub ülése
A Kertbarát Klub ülése (Fotó: Rosta Tibor)

Hajdú Zoltán elmondta, hogy a Városüzemeltetési Zrt. 50 hektár zöldterületet tart karban és csak vegyszeres növényvédelemre évi 3-3,5 millió forintot költ a város. Ehhez járulnak hozzá az ültetés, metszés, öntözés, fakivágás, elkorhadt fa elszállítása, odútakarítás és az ipari alpinista költségei. Ezeket a feladatokat elsősorban a belvárosi, lakótelepi övezetekben végzik el a városi alkalmazottak, a saját háza előtt mindenki maga kell rendezze a portáját. Ezért még ültetéskor gondoljuk át, hogy lesz-e időnk rendben tartani a ház előtti kertet, mert nagy bosszúságot okozhatunk a szomszédnak, ha a mi elhanyagolt gyümölcsösünk miatt lesz moníliás a meggyfája.

Meg kell akadályoznunk az invazív fafajták terjedését is, amilyen például a gyalogakác, zöld juhar vagy a kései meggy. Arra is figyeljünk, hogy mennyire lombosodó fajtát választunk, mert más távolságot kell tartani szigetelt, nem szigetelt és középfeszültségű vezetékek esetében.

Fontos szabályok

A kertészeti szaktanácsokon kívül Hajdú Zoltán a fás szárú növények védelméről szóló kormányrendelet változására is fölhívta a figyelmet: a fakivágási kérelemre 3.000 forintos illetékbélyeget is kell ragasztani. Ám ha valaki engedély nélkül vág ki vagy csonkít meg fát, sokkal többet kockáztat, ugyanis a közterületeken élő növényzet önkormányzati tulajdon, aki ezeket megrongálja, feljelentik, és akár félmillió forintra is megbüntethetik.

Ez a rendelet szabályozza azt is, hogy saját ingatlanon belül hol és milyen növény telepíthető, valamint hogy egy éven belül az ingatlanunk területén kivágott fát is pótolnunk kell. A vihar miatt kidőlt fákat pedig a katasztrófavédelemnek kell bejelenteni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.