- hirdetés -

Mint oly sok minden, a garázsvásár is a tengerentúlról az Egyesült Államokból származik. Az utóbbi időben számos más országban is népszerűvé vált köztük itt Magyarországon is. Orosházán is egyre több felé találkozhatunk a házak előtt megunt, eladó holmikkal.

A garázsvásár a köznyelvben kialakult szóhasználat szerint a már nem használt, feleslegessé vált használati tárgyak eladását jelenti a ház udvarán, garázsban esetenként a lakásban. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) illetékeseitől megtudtuk, hogy az ingóságok ilyen módon történő értékesítése esetén a személyi jövedelemadóról szóló törvény, ingóságok értékesítésére vonatkozó szabályait kell alkalmazni.

– Nem tartozik ebbe a körbe, ha az eladó másoktól vásárol fel, gyűjt össze különböző termékeket továbbértékesítési céllal és ezeket rendszeresen értékesíti, mint ahogy az sem, ha valaki a saját maga által készített tárgyakat értékesíti, mint például festményeket, szobrokat, ékszereket és azokat árusítja – tájékoztatta az OrosCafét Jegyinák Attila a Nemzeti Adó- és Vámhivatal sajtóreferense.

A garázsvásárok során értékesített tárgyak eladásából származó jövedelem 600 ezer forintig adómentes, az eladónak tehát nincs adóbevallási és adófizetési kötelezettsége.

Amennyiben az ebből származó jövedelem meghaladja ezt az összeget, abban az esetben a jövedelemből 200 ezer forint adómentesnek minősül, a fentmaradó összegre pedig 15 százalék személyi jövedelemadót kell a magánszemélynek a személyijövedelemadó-bevallásában megállapítania és az adóévet követő május 20-ig megfizetnie

A nem üzletszerűen, tartós vagy rendszeres jelleggel történő értékesítés esetében az adóhatóság felé bejelentkezési kötelezettség nincs, ezért adószámot sem kell igényelni. Emiatt az értékesítő számlát, nyugtát nem tud adni a vásárlás után, elegendő más okiratot, mint adásvételi szerződést vagy átvételi elismervényt kiállítania.

De mi a helyzet akkor, ha valaki nem tartja be a szabályokat?

A NAV szakemberei szerint más megítélés alá esik, ha valaki üzletszerűen, tartós vagy rendszeres jelleggel végzi az ingó értékesítést. Ebben az esetben az eladó ebből szerzett jövedelme önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül és az erre vonatkozó adózási szabályok érvényesek.

A gazdasági tevékenység megkezdése előtt az adóhatósághoz köteles jelentkeznie az eladónak, adószámmal kell rendelkeznie, számla-, nyugta- kibocsátási kötelezettség terheli, és amennyiben nem választott alanyi adómentességet, akkor áfa-fizetési, bevallási kötelezettsége van. A hiányosságok, mulasztások esetleges szankcionálása is ennek megfelelően alakul.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.