- hirdetés -

2007-ben indult el az Orosházi Kórházban a Sürgősségi Betegellátó Osztály (SBO), mely 2014 május óta triage szerint működik.

Az Egészségügyről szóló törvény alapján sürgős szükség: az egészségi állapotban bekövetkezett olyan változás, amelynek következtében azonnali egészségügyi ellátás hiányában a beteg közvetlen életveszélybe kerülne, illetve súlyos vagy maradandó egészségkárosodást szenvedne. Az ilyen helyzetek előre nem tervezhetőek, így az SBO-n nem lehet a szakrendelésekre általában jellemző előjegyzés alapján a betegforgalmat megtervezni és irányítani.

2007-ben, az osztály indulásának évében 17 ezer beteget láttak el, mely szám évről évre folyamatosan nő. Az SBO 2011 októberében egy, az önkormányzat által benyújtott és nyertes pályázatnak köszönhetően 260 millió forintból újult meg. Mentőbejárót építettek, ezáltal elvált a járóbeteg és súlyosan sérültek útja. Korszerűsítést, energetikai felújítást hajtottak végre, valamint 25 orvosdiagnosztikai műszert szereztek be mintegy 100 millió forint értékben.

– Ezért szükséges egy olyan betegosztályozási rendszer, mellyel meghatározható, hogy a várakozó betegek közül ki az aktuálisan legrosszabb állapotú, azaz kit kell elsőként ellátni. Ez az úgynevezett „TRIAGE”. Itt történik meg a betegek felvétele, és az első gyors, tájékozódó vizsgálat során a besorolása is. A betegellátás sorrendjét szigorú szakmai szabályok határozzák meg – tájékoztatott dr. Dankó Alpár, a Sürgősségi Betegellátó Osztály vezető főorvosa.

Folyamatosan nő az ellátottak száma (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Folyamatosan nő az ellátottak száma (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Ezek azonban csak az első orvosi vizsgálat ideális időpontját jelentik, ezt követően még akár 6-24 órán át is tarthat a sürgősségin történő ellátás. – A sürgősségi ellátás tehát nem a gyors ellátást jelenti, hanem azt, hogy előjegyzés nélkül megtörténnek olyan vizsgálatok, melyekhez egyébként akár többhetes előjegyzés és beutaló lenne szükséges – emelte ki a főorvos.

Hozzátette, sajnos ezzel a helyzettel nagyon sokan visszaélnek, és nem gondolnak bele abba, hogy ezek a vizsgálatok az előjegyzett betegek rovására történnek meg, és ami még nagyobb baj, hogy az egyébként is túlterhelt ellátó személyzet energiáját ezzel elveszik a valóban rászoruló betegektől.

– A megnövekedett betegforgalom nehéz helyzetet teremt az SBO-n, a sürgősségi szakma prioritásként kezelése nélkülözhetetlen. A város eddig is lehetőségei szerint maximálisan támogatta az intézményt, és most is a segítségünkre sietett – emelte ki dr. Duray Gergő. Az Orosházi Kórház főigazgatójától megtudtuk, az önkormányzat a sürgősségi és az intenzív osztályon a biztonságosabb és magasabb szintű betegellátás megszervezéséhez 2017-ben havi egymillió forinttal járul hozzá.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.