- hirdetés -

Sajtótájékoztatón jelentette be a Békés Megyei Közgyűlés, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében összesen 18,3 milliárd forint értékű Békés megyei projektről hozott támogató döntést az Irányító Hatóság.

A Békés Megyei Önkormányzat épületében tartott sajtótájékoztatót május 2-án a Területi- és Településfejlesztési Operatív Program kapcsán a Békés Megyei Közgyűlés. Bejelentették, hogy az Irányító Hatóság 18,3 milliárd forint, azaz 179 projekt esetében hozta meg támogatói döntését. A pályázati felhívások legtöbb esetben 100%-os támogatási intenzitással bírnak, nem igényelnek a pályázóktól önrészt.

Zalai Mihály, a közgyűlés elnöke elmondta, egy Döntés Előkészítő Bizottság (DEB) vizsgálta meg a beadott projekteket, mielőtt azok az Irányító Hatóság elé kerültek volna. Kiemelte, a megvalósuló pályázatok öt éves munka gyümölcsét jelentik, hiszen a felkészülés 2012-ben indult a megyei területfejlesztési dokumentumok tervezésével.
– Ezek elsősorban gazdaságfejlesztési pályázatok, melyek nem generálnak fenntartási költséget, hanem pénzt termelnek, vagy megtakarítást biztosítanak a pályázók számára – fejtette ki.

179 nyertes projektet jelentett be Zalai Mihály közgyűlési elnök (Fotó: Domján Róbert)
179 nyertes projektet jelentett be Zalai Mihály közgyűlési elnök (Fotó: Domján Róbert)

Megtudtuk, a Magyar Államkincstárt mielőbb felveszi a kapcsolatot a nyertes kedvezményezettekkel a támogatói szerződések megkötése érdekében. A közös cél, hogy az első körös felhívás nyerteseinek májusban aláírt szerződése legyen és mielőbb indulhasson a pályázatok megvalósítása.

Ebben a fejlesztési ciklusban az uniós támogatások 60%-a gazdaságfejlesztésre fordítandó, ennek egyik fontos része a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP). Békés megye indikatív TOP kerete a 2014-2020-as programozási időszakban 57,94 milliárd forint. Az önkormányzatok, egyházak, civil szervezetek a felhívások kedvezményezettjei, a települési önkormányzatok legfontosabb fejlesztési forrása a TOP – áll a megyei önkormányzat sajtóanyagában.

Az Orosházát érintő TOP pályázatokról egy átfogó anyagot is készítünk, melyet a hét második felében hozunk nyilvánosságra itt, az OrosCafé-n.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.