- hirdetés -

Az orosházi agrárszocialista megmozdulás 126. évfordulója tiszteletére a volt könyvtár előtt tartottak idén is megemlékezést és koszorúzást. Az MSZP által szervezett programon az ellenzéki párt képviselői élesen bírálták a kormányt. A fáklyás felvonuláson több százan vettek részt.

A Dózsa György utcán, a volt könyvtár épülete előtt 1891. május 1-jén az akkori Munkáskör tagjai azt követelték, engedjék szabadon kihallgatásra bevitt vezetőiket és adják vissza zászlójukat. Erre válaszul a csendőrök szétverték a több ezres tömeget, több száz sebesültet hagyva maguk mögött. (Aki kíváncsi arra, mire is emlékezünk ilyenkor, kattintson ide, részletesen megtudhatja korábbi videónkból).

A már hagyományos, minden orosházi által ismert fáklyás felvonulás előtt az MSZP Orosházi Szervezete tartott rendezvényt a könyvtár régi épülete előtt. A beszédek sorát Molnár Gyula, a szocialista párt elnöke kezdte, rövid visszaemlékezéssel indítva. Folytatva beszédét arra tért ki, hogy az utóbbi időben kialakult kormányellenes tüntetések azt jelzik, a meglévő elégedetlenségnek már van tömege. Úgy fogalmazott, az ellenzéki párt feladatának tartja, hogy a tüntetők bátorságát szavazattá, kormányváltó többséggé alakítsa át 2018-ban.

Több százan vonultak fáklyával a kezükben (Fotó: Rosta Tibor)
Több százan vonultak fáklyával a kezükben (klikk a képre) (Fotó: Rosta Tibor)

A szót ezután Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje vette át, aki példamutatónak nevezte, hogy Orosházán megőrizték május 1-je értékét és hagyományát, majd éles kritikákat fogalmazott meg a kormánnyal szemben.

– Nincs munkásérdek-védelem, nincs tanszabadság, hét év alatt nem emelték a családi pótlékot, a közkórházakban lassan nincs orvos, az egykulcsos személyi jövedelemadó és az otthonteremtési támogatás pedig csak a gazdagoknak kedvez – mondta, majd hozzátette: az országban az élet minden területén igazságtalanság tapasztalható. Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, a céljuk az, hogy ezt megszüntessék.

Ezt követően az MSZP-s politikusok és a Munkáspárt helyi képviselői megkoszorúzták az emlékművet. A Dózsa György utcán eközben már jelentős számban gyülekeztek az emberek, majd az MSZP-s politikusok felvezetésével elindult a fáklyásmenet a Győry Vilmos téren és a Kossuth utcán át a Könd utcai piactérig, ahol utcabál és retrodisco várta az érdeklődőket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.