- hirdetés -

Régi vágya teljesült a gyermekes családoknak és kismamáknak a szerda délelőtt átadott új terhesgondozó és gyermekorvosi rendelőkkel, a gyógyító munka várhatóan május közepén kezdődik meg.

Az Orosházi Kórház szakrendelőjének földszinti részén kialakított gyermekorvosi rendelőket és terhesgondozót április 5-én adták át, a több mint 30 millió forintos beruházást az intézmény állami, önkormányzati és saját forrásból valósította meg.

Egy egységben

Az ünnepélyes átadón dr. Duray Gergő főigazgató főorvos kiemelte, Orosháza Város Önkormányzata és az Orosházi Kórház között 2016. május 5-én jött létre az a támogatási szerződés, amelyben az önkormányzat 20 millió forint beruházási támogatást biztosított a gyermekorvosi rendelők kialakítására. Azokat a felmerülő plusz költségeket, amelyre az önkormányzati támogatás nem nyújtott fedezetet, saját erőből állták.

Egy helyen: védőnői szolgálat, gyermekorvosi rendelők, terhesgondozás (Fotó: Rosta Tibor)
Modernebb, korszerűbb – az új gyerekorvosi rendelők a szakrendelőben kaptak helyet (Fotó: Rosta Tibor)

– Ebből az összegből a munkálatok során elkészült 5 új rendelő és 2 váróhelyiség. A régi Táncsics utcai rendelőkből hamarosan beköltözik dr. Maronyák Éva, dr. Csányi Ágnes és dr. Dimák Andor gyermekorvos. A negyedik iskolaegészségügyi rendelőként és oltópontként fog funkcionálni, míg egy rendelő a csecsemők, gyermekek gondozását szolgálja majd. Ez utóbbi a szakma szabályait figyelembe véve a betegellátástól elkülönítetten készült el. Emellett kialakítottunk egy raktárat, közösségi helyiséget, valamint több vizesblokkot a betegek és a személyzet számára – ismertette. A gyermekorvosi rendelők mellett, de azoktól elkülönülve alakították ki a terhesgondozót.

– Miután a volt központi sterilizáló irodahelyiségei felszabadultak, lehetőség nyílt rá, hogy kialakítsuk az új elvárásoknak is megfelelő rendelő-tanácsadó helyiségeket. Ez szakmailag is indokolt volt, hiszen így már a védőnői szolgálat, a nőgyógyászati szakrendelés és az ultrahang diagnosztika szomszédságában helyezkedik el – hangsúlyozta a főigazgató.

A terhestanácsadó helyiségeinek áthelyezése, új helyre költöztetése, szükséges építészeti, gépészeti, és elektromos kivitelezés csaknem 10 millió forint volt, mely összeget a fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ vis maior keretből ítélte meg az Orosházi Kórháznak.

– Ezekkel a beruházásokkal a korábban kitűzött céljaink valósultak meg. Az alapellátás és a szakellátás mind fizikailag, mind szakmai szempontból közelebb kerül egymáshoz és nem utolsó sorban költséghatékonyabban működtethetőek a feladatok. Ezentúl egy egységben működik tovább a korábban létrehozott központi védőnői szolgálat, a házi gyermekorvosi rendelés és a terhesgondozás – emelte ki dr. Duray Gergő. Hozzátette, az elmúlt időszakban jelentős pályázati forrás érkezett az intézményhez, a fenntartó, az önkormányzat és Dél-Békés hatékony érdekképviseletének köszönhetően, ezek nagyban segítik a betegellátást és a költséghatékonyabb működést, jelenleg is vannak futó pályázatok, bíznak pozitív elbírálásukban.

Példamutató együttműködés

Dr. Horpácsy Balázs, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) Dél-Alföldi térség egészségügyi főtanácsnoka beszédében hangsúlyozta, az orosházi kórház vezetése folyamatosan azon dolgozik, hogyan lehet költséghatékonyabbá és szervezettebbé tenni a működést, amit a mostani beruházás is jelez.
– Azzal, hogy minden egy helyre került, nemcsak a kismamáknak, és a gyógyulásra váró gyerekeknek és szüleiknek lett könnyebb az életük, de az itt dolgozók a fizikai közelség miatt könnyebben tudják végezni munkájukat – fogalmazott. Hozzátette, országosan is példamutató az az együttműködés, ami a kórház és a város között hosszú évek óta működik, és az is ritka, hogy egy település ilyen jelentős erőforrásokkal támogatja a kórházat.

dr. Maronyák Éva, dr. Csányi Ágnes mellett dr. Dimák Andor is május közepén kezdi el a gyógyító munkát az új helyen (Fotó: Rosta Tibor)
Dr. Dimák Andor mellett dr. Maronyák Éva és dr. Csányi Ágnes gyermekorvosok május közepén kezdik el a gyógyító munkát az új helyen (Fotó: Rosta Tibor)

A polgármester köszöntőjében kiemelte, az elmúlt hónapokban sok pozitív, az orosházi egészségügyet érintő változásról lehetett hallani, és ebbe illeszkedik a mostani esemény is. – Mostantól méltó a környezet, melyben gyermekeinket, s az őket gyógyítókat, gondozókat tudhatjuk. Rendkívül fontos ez a kicsik, szüleik, és persze az egészségügyi dolgozók szempontjából is. Korszerű, jól felszerelt épületrész szolgálja most már a legkisebbeket is. Lényeges szempont, hogy a gyermekorvosi rendelők közelebb kerültek a gyermekosztályhoz. Ez pedig úgy hiszem, még biztonságosabb ellátást tesz lehetőbbé – fogalmazott Dávid Zoltán.

Kiemelte, a sokakat érintő, régóta várt fejlesztés megvalósítását a város 20 millió forinttal támogatta, így valamennyi orosházinak köszönhető, hogy a kisgyermekes családok mostantól új, szép, modern környezetben vehetik igénybe az egészségügyi ellátást.

A tágas, világos és modern váróteremben játszósarkot is kialakítanak, valamint elhelyeztek egy nagyméretű televíziót is, amin a rendelési idő alatt mesefilmeket vetítenek majd, ezzel is megkönnyítve a várakozást gyereknek és szülőnek egyaránt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.