- hirdetés -

Középpontban a párkapcsolati problémák álltak, szó esett önbizalomról, önértékelésről, felnőtt és felnőttnek látszó emberekről. Szókimondó, magával ragadó este volt, ahogyan már megszokhattuk a pszichiátertől. Hogy ki, mit kezd az esten hallottakkal, ránk bízta.

Se veled, se nélküled – Ezt a témát ajánlotta orosházi hallgatóságának március 28-án, este dr. Csernus Imre a Petőfi Művelődési Központ színháztermében. Miből ered, és hogyan lehet kimászni ebből a helyzetből – Ezekre kaphattunk iránymutatást a pszichiátertől, aki a tőle megszokott lehengerlő stílusban, ezúttal filmjeleneteket is beiktatva programjába nyújtott át tanácsokat, tapasztalásokat, történeteket, hogy aztán ki-ki a saját élethelyzetébe átültetve azokat tudja magában megkeresni a válaszokat, és hozni felelősségteljes döntéseket. Szerinte ugyanis ezzel van a legfőbb gond: a felelősségvállalással.

Dr. Csernus nem először járt Orosházán (Fotó: Rajki Judit)
Dr. Csernus nem először járt Orosházán (Fotó: Rajki Judit)

Nagyon sok a felnőttnek látszó ember – hangsúlyozta stábunknak a rendezvény előtti interjúban, majd boncolgatta a kérdést hallgatósága előtt is. Az érzéseiért, tulajdonságaiért, tetteiért felelősséget vállaló embert definiálva felnőttnek, míg a nyelés, tűrés, hallgatás hármasát is példaként hozva mutatta be a felnőttnek látszó embert, a mai párkapcsolatokat pedig két csoportra osztva: két felnőtt ember közti, valamint két felnőttnek látszó közöttit megkülönböztetve.

Ha fáj a lelkünk, kérjünk segítséget

Úgy véli, ma Magyarországon a párkapcsolatok óriási része boldogtalan, ún. látszat-boldogságot mutatnak a párok, vágyaikat tálalják realitásként, nincs az arcokon szívből jövő mosoly. A se veled, se nélküled kapcsolat a pszichiáter szerint őszinteség és tisztelet nélküli, pedig ahogyan leszögezte: az őszinteség nem lehet 95 százalékos.

Felvázolta közönségének azt is, az önbizalom megszerzéséhez sikerélmények szükségesek, olyan helyzetek megélése és megoldása, melyektől félünk, hiszen a váratlanul érkező megmérettetések mutatják meg, valóban rendelkezünk-e önbizalommal. A kétórás esten felmerült a hozadékként érkező testi betegségek kérdésköre, ahogyan az is, ha fáj a lelkünk, merjünk segítséget kérni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.