- hirdetés -

Gádoros és Békéssámson kivételével március 10-étől Békés megye minden településén így Orosházán is átvette a kéményseprő szolgáltatás ellátását a katasztrófavédelem. A lakosság egyelőre semmit nem érzékel a változásból.

Az eddig hatályos szerződés a megye legnagyobb részén a közszolgáltatók ellehetetlenülése miatt szűnt meg – tájékoztatott a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.Ezzel a megyében hetvenhárom település tartozik a kéményseprőipari szerv ellátási körébe, országosan pedig 17 megye 2581 településén, csaknem kétmillió-hétszázezer kémény éves ingyenes ellenőrzését látják el a katasztrófavédelem szakemberei.

A lakosság számára továbbra is ingyenes a szolgáltatás (Fotó: vehir.hu)
A kémények állapota mellett ellenőrzik majd a tüzelőberendezést és a füstgáz összetételét is (Fotó: vehir.hu)

Az országos központ illetékes szerve azonnal hozzálátott a szakképzett munkavállalók toborzásához, ahogyan elkezdte a magánházak, valamint a társasházak osztatlan közös tulajdonban lévő kéményeinek tervezett ellenőrzését is.

Két időpontot ajánl a kéményseprő

A szolgáltatás ingyenes, amennyiben a kéményseprő által írásban ajánlott két időpont valamelyikét elfogadja a tulajdonos. Ellenkező esetben, azaz, ha a sormunkát egyik alkalommal sem tudja elvégezni a szakember, egy hónapon belül meg kell rendelni a seprést, ami így már díjköteles.

A sormunka keretében továbbra is az égéstermék-elvezetők külső és belső állapotát, átjárhatóságát, a kéményhez csatlakoztatott tüzelőberendezést és a távozó füstgáz összetételét ellenőrzik, valamint tűzbiztonsági és légellátási szempontból is vizsgálják a tüzeléssel érintett helyiségeket.

A gazdálkodó szervezetek részére a kéményseprő-ipari tevékenységet országos szinten továbbra is az ellátási területen nyilvántartásba vett szolgáltató, megrendelés alapján végzi. A kéményseprés terén bekövetkező változásokról folyamatosan tájékoztat a katasztrófavédelem honlapja, ugyanitt ügyintézésre is lehetőség van.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.