- hirdetés -

A jó idővel együtt beköszöntött a szabadtéri tüzek időszaka is. Egyre több kerttulajdonos gondolja úgy, égetéssel szabadul meg az ősszel és télen felhalmozódott hulladéktól, sokszor azonban kellő körültekintés hiányában teszik ezt. Békés megyében január eleje óta 32-szer riasztották a tűzoltókat ilyen esetek miatt.

A tél folyamán elszáradt növényi hulladék és a szeles időjárás különösen kedvez ezekben a hetekben a szabadtéri tüzek terjedésének. Az év ezen időszakában a tűzoltóságok vonulási statisztikájában drasztikusan megemelkedik a beavatkozások száma, a tűzoltóegységek megerősített szolgálattal dolgoznak.

Emberi gondatlanság

A katasztrófavédelem arra kéri a lakosságot, hogy egyrészt tartsák be az országos tűzgyújtási tilalmat, másrészt fokozottan figyeljenek a tűzesetek megelőzésére, legyenek tekintettel az esetleges tűzgyújtási tilalomra.
– Az esetek 99 százaléka emberi gondatlanságra vezethető vissza, az időnként jelentős kárral járó tüzek megelőzhetők, ha az ingatlantulajdonosok tisztában vannak az égetés szabályaival – tudtuk meg Baráth Ilonától, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől.

A száraz ágak, levelek és fű nagyon gyorsan lángra kap (Fotó: katasztrófavédelem)
A száraz ágak, levelek és fű nagyon gyorsan lángra kap (Fotó: katasztrófavédelem)

Elmondta, hogy belterületen csak ott lehet kerti hulladékot égetni, ahol az önkormányzat ezt külön rendeletben engedélyezi, ellenkező esetben tilos. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a szabadban gyújtott tüzet soha ne hagyjuk őrizetlenül és minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról. Mindig legyen a kezünk ügyében oltásra alkalmas kézi szerszám, ha pedig feltámad a szél, azonnal oltsuk el tüzet.

– A szabályok megszegése tűzvédelmi bírsággal sújtható. Ha valaki a kertjében úgy éget zöldhulladékot, hogy azt nem engedélyezi önkormányzati rendelet, vagy nem a rendeletben meghatározott időben végzi, az 20 ezer forinttól 60 ezer forintig terjedő bírságra számíthat – tájékoztatott Baráth Ilona.

Aki engedély nélkül éget külterületen, az 50 ezer forinttól fél millió forintig terjedő bírságra számíthat. Ha pedig az égetés során akkora tűz keletkezik, ami miatt a tűzoltóknak be kell avatkoznia, 20 ezer forinttól 3 millió forintig is terjedhet a bírság.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.