- hirdetés -

Szomorú, de egyáltalán nem ritka látvány a kóbor(ló) kutya – az emberi gondatlanság, nemtörődömség négy lábon járó bizonyítékaként találkozhatunk velük szinte minden településen, Orosházán is. Ha tehetjük, ne menjünk el mellettük segítség nélkül, ez nem csak a kutya, hanem a mi érdekünk is. Összefoglaltuk a tudnivalókat.

Akár kóbor a kutya, akár gazdásként szaladgál közterületen, az biztos, hogy felelős állattartó mellett (lenne) a helye, nem pedig az utcán. A kutyatulajdonosnak vannak kötelezettségei – emelte ki Szigeti Judit, az Orosházi Állat- és Természetvédő Kh. Egyesület elnöke.
– Minden kutyatulajdonos legyen tudatában saját felelősségének, büntetendő, ha valaki kutyáját felügyelet nélkül közterületre engedi, vagy kóborolni hagyja. Azért is a gazda vonható felelősségre, ha kutyája közterületen balesetet, sérülést okoz, rátámad emberre, állatra. A szabálysértési bírság legkisebb összege 5000 forint, legnagyobb összege 150 ezer forint – ismertette a Szikhát menhelyet működtető állatvédelmi egyesület elnöke.

Megérdemlik és meghálálják a gondoskodást (archív fotó)
Megérdemlik és meghálálják a gondoskodást (archív fotó)

Szigeti Judit hozzátette, az első és igen fontos lépés, hogy az állattartók gondoskodjanak ingatlanjuk biztonságos bekerítéséről.
– Rossz kutya nincs, csak rossz gazda. A kutyákkal foglalkozni kell, játszani, sétáltatni, betegség esetén gondozni. A jó tartás nem csak a mindennapi etetést és egy kis simogatást jelent, ennél többről szól a kutyatartás, de mindenképp megéri törődni kedvenceinkkel, meghálálják – hangsúlyozta az állatvédő. Szigeti Judit kiemelte, az ivartalanítás a felesleges szaporulatra és a szökésre is megoldást jelenthet, tévhit, hogy árt a kutyának.

A kóborló kutyák legkönnyebben akkor jutnak haza, ha van bennük chip, aminek pontosak az adatai – ez is a gazda felelőssége, az adatokban bekövetkezett változásokat a város jegyzőjének kell bejelenteni. Elveszett kutyánk megkeresésében segítenek az állatvédők is – sok időt és pénzt áldozva a feladatra. Ha azonban szemmel láthatóan kóbor az eb, akkor ezt érdemes jelezni akár az állatvédők (+36 70/619-2307), akár a közterület felügyelők felé – az állatvédő egyesület feladatának eleget téve a lehető leggyorsabban befogja a kutyákat. Az egyesület emellett rendszeresen bejárja a város közterületeit is gazdátlan ebek után kutatva.

Mintegy kétszáz, nehéz múltú gazdátlan kutya vár új esélyre a Szikhát menhelyen – valamennyinek felelősségteljes gazdára lenne szüksége, jelentkezni az orosházi állatvédőknél lehet a +36 70/619-2307-es telefonszámon.

Eltiltás – tavaly egy esetben

Az önkormányzathoz fordulhatunk akkor, ha úgy látjuk, rossz körülmények között tartja valaki a kutyáját. A jegyző – kérelem alapján vagy az állatvédő egyesület bejelentésére – kivizsgálhatja a tartási körülményeket, és ha úgy ítéli meg, állatvédelmi bírságot szabhat ki.

A bírság kiszabása helyett vagy azzal egyidejűleg a jegyző az állattartót a hiányosságok kijavítására kötelezi, valamint képzést írhat elő, ahol a törvényt sértő gazda az állatokkal való helyes bánásmóddal ismerkedhet meg. Ha valaki szándékosan, vagy ismételten árt kutyájának, azt el is tilthatják az állattartástól 2-8 évre – tavaly egy alkalommal történt eltiltás.

Ajánljuk figyelmetekbe a Vigyél Haza kutyakeresőt, az elveszett és talált kutyák adatbázisát, térkép szerint rendezve. Ez a weboldal nagy segítség lehet, ha elvesztetted a kutyádat, vagy éppen ha találtál egy csavargó ebet. 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.