- hirdetés -

Régóta terjeng egy cikk az interneten, amit a napokban újra felkaptak a különböző hírportálok. Arra hívja fel a figyelmet, ha valaki elmúlt negyvenéves, soha ne szedjen bizonyos gyógyszereket és más ibuprofen hatóanyagú fájdalomcsillapítót. Rendszeres használata nagyon káros a szívizomra, és egyéb mellékhatásai is vannak. Dr. Csiki Csaba gyógyszerészt arról kérdeztük, mennyi igazságalapja van a hírnek, és általánosságban mennyire hajlamosak az emberek a túlzott gyógyszerszedésre.

Fej-, fog-, hátfájás – a panaszok jelentkezése után rövid időn belül a fájdalomcsillapítók után nyúlunk. Majd eltelik néhány óra, a fájdalom újra előtör, és ismét gyógyszerhez nyúlunk.

– Amit a legfontosabb leszögeznünk: a gyógyszerek csak tüneti kezelést biztosítanak, a problémát nem oldják meg. A fog nem gyógyul meg, az ízületi fájdalom nem múlik, ha nem az okát orvosoljuk. A tartósan fennálló panaszokkal mindenképpen el kell menni orvoshoz, és magát a betegséget, ami a tüneteket kiváltja kell meggyógyítani – emelte ki dr. Csiki Csaba.

Ügyeljünk a mértékletességre!

– Az interneten terjedő hírnek, mely szerint az ibuprofen hatóanyagú fájdalomcsillapítók mellékhatásai károsak lehetnek, csak akkor lehet valóságalapja, ha extrém nagy adagban, évekig szedi valaki ezeket a gyógyszereket – tette hozzá a szakember.

A gyógyszerek csak tüneti kezelést biztosítanak, a problémát nem oldják meg (Illusztrációs fotó: Rosta Tibor)
A gyógyszerek csak tüneti kezelést biztosítanak, a problémát nem oldják meg (Illusztrációs fotó: Rosta Tibor)

Viszont felhívta a figyelmet arra, hogy az ibuprofen származékok 8-10 néven is szerepelhetnek a gyógyszereken, a különböző tabletták szedésénél legfőképpen erre kell vigyázni, mert lehet, hogy más néven, de ugyanazt a hatóanyagot tartalmazó készítmény szedi be egymás után a beteg, de erre a gyógyszertárakban mindig felhívják a figyelmet.

Elvetni nem kell ezeket a gyógyszereket, ügyelni kell a mértékletességre, az előírás szerinti adagot ne haladja túl a tabletták száma, és mindenképpen el kell menni orvoshoz, ha panaszaink néhány nap után sem múlnak. Az interneten olvasható, gyógyítással kapcsolatos hírekkel kapcsolatban óvatosságra int.

– Az internet nagyon jó dolog, amin sok hír terjeng, sok közülük viszont nem igaz. Míg régen, ha gyógyírt kerestünk a panaszainkra a szomszédasszonyra hallgattunk, ma az internetre. Fontos, hogy a gyógyításban fenntartással kezeljük a világhálót, nem megbízható, sőt, sok esetben félrevezető – hangsúlyozta Csiki Csaba.


A gyógyszerfüggősséggel kapcsolatban elmondta, ha betartjuk a tájékoztatóban leírtakat, valamint amit az orvos, illetve a gyógyszerész mond, akkor nagyon ritkán alakulhat ki függőség.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.