- hirdetés -

Farsangoltak, báloztak, utaztak is többek között az orosházi romák a Roma Nemzetiségi Önkormányzat (RNÖ) jóvoltából. Simondán Gusztáv elnök szerint sikeres és mozgalmas évet zártak, tizenkét képviselő-testületi ülésükön összesen hatvannyolc határozat született.

Az évek óta hagyományos roma farsanggal indult az RNÖ 2016-os éve. A rendezvényt elsősorban gyerekeknek szervezték, de minden érdeklődőt vártak. Amint Simondán Gusztáv elmondta, nemcsak ők voltak lelkesek, hanem a résztvevők is, sokan választották kikapcsolódásul az általuk szervezett mulatságot.

Ezt követően májusban léptek ismét a város elé a szintén tradicionális romabállal, amelyből másik kettőt is tartottak tavaly.

– Az ország több pontjáról érkeztek hozzánk meghívott vendégek és mulatni vágyók, mások mellett itt voltak testvértelepülésünk roma küldöttei, a Zombai Romákért Egyesület elnöke és az Eleki Cigány Önkormányzat tiszteletbeli elnöke is – részletezte az önkormányzati vezető kifejtve azt is, hogy a bálokkal a szórakozás mellett hagyományaikat őrzik, a májusin például a Zombai Virágszálak Club lépett fel Tolna megyei roma táncos műsorral.

Az ősz sem volt eseménytelen, szeptemberben küldöttség utazott a csatkai búcsúba, amely a Kárpát-medencei oláh cigányok számára az egyik legfontosabb egyházi ünnep.

– A búcsúra érkező cigányok részt vesznek a vallási ünnepen, meghallgatják a misét, imádkoznak, énekelnek, gyertyát gyújtanak. Sokan ott is éjszakáznak, a rokonok, ismerősök találkoznak, férjet keresnek a lányoknak, ékszereket, ruhákat, különféle díszes holmikat árulnak, zenélnek, mulatnak – részletezte az elnök.

Októberben ismét romabállal színesítették a város kulturális életét. Ennek kapcsán Simondán Gusztáv kiemelte: a rendezvény az identitás- és összetartozás tudatának erősítését szolgálja, mintegy 300 ember vett részt rajta, és a májusihoz hasonlóan szintén az ország számos településéről érkeztek vendégek.

A kapcsolatépítést azonban nem csak ezek a rendezvények szolgálták: 2016-ban összesen tizenhat Békés megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzattal és a zombaiakkal újították meg vagy kötöttek együttműködési megállapodásokat.

– Meghívásunkra Orosházára látogattak a Zombai Romákért Egyesület képviselői, akik csatlakoztak a Nemzeti Tehetség Program keretében a „Folytassuk tovább!” projekthez. November 12-én pedig a Zombai Roma Nemzetiségi Önkormányzat invitálására Zombán jártunk, ahol az „Ízek világa” gasztronómiai esten vettünk részt – tette hozzá.

A december a karácsonyi ünnepség, valamint a Nemzetiségek Napja jegyében telt. Utóbbin a szokásoknak megfelelően átadták a Nemzetiségekért díjat, amelyet tavaly Lakatos Tibornak ítéltek oda a roma közösség érdekében kifejtett tevékenységéért.

Simondán Gusztáv az elvégzett munka kapcsán kiemelte, hogy fő céljuk továbbra is az orosházi cigányság érdekeinek képviselete, valamint a romák társadalomba és munkába való beilleszkedésének segítése és a hagyományőrzés.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.