- hirdetés -

Életének 97. évében, 2017. február 15-én elhunyt Szokup Lajos, akinek építésügyi miniszterhelyettesként oroszlánrésze volt az orosházi üvegipar megalapozásában. Neki köszönhető, hogy Celldömölk helyett itt épült fel az 1960-as években a gyár, amely a mai napig meghatározza a város arculatát.

Munkáscsaládban született Parádon 1920-ban, nem elhanyagolható üvegipari kötődéssel, hiszen édesapja üvegfúvó volt. A hat elemi elvégzése után ezt a foglalkozást tanulta ki, a Parádi Üveggyárban szerzett segédlevelet. A katonai szolgálatot követően 1945-ben ide tért vissza, három évvel később az üzem igazgatója lett, majd a Könnyűipari Minisztériumban főosztályvezető. 1953-ban megbízták az Építésügyi Minisztérium Üvegipari Igazgatóság vezetésével, decemberben pedig kinevezték építésügyi miniszterhelyettessé, ezt a pozíciót egészen 1968-ig töltötte be.

Szokup Lajos emlékplakettet is kapott Dávid Zoltántól és dr. Násztor Sándortól (Fotó: Melega Krisztián)
Szokup Lajos emlékplakettet is kapott Dávid Zoltántól és dr. Násztor Sándortól (Fotó: Melega Krisztián)

Éppen ebben az időszakban robbant be a földgáz tatársáncon és amikor Szokup Lajosnak döntenie kellett, hogy hová épüljön az ország új üveggyára, ő Celldömölk helyett Orosházát választotta.
– Celldömölkön már kész tervek és engedélyek voltak, de ott olajjal működött volna a gyár, a gáz viszont olcsóbb és jobb is volt. A döntés gyorsan megszületett, amiben nagy szerepe volt az agilis és kitartóan lobbizó orosházi vezetőknek, köztük Násztor Sándornak. Az élet pedig igazolta, hogy jó döntést hoztunk – fogalmazott az Orosháza Városért Díjjal is elismert szakember 2015-ben, amikor 95. születésnapja alkalmából köszöntötték.

A család tájékoztatása szerint hamvait szülőfalujában, Parádon helyezik végső nyugalomra valamikor a tavasz folyamán.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.