- hirdetés -

A tavaly augusztusi küldöttgyűlés változást hozott az Orosházi Lakásszövetkezet élén, és felkavarta az egyébként csak látszólag nyugodt vizet. A szövetkezet néhány lakója törvényességi aggályokat fogalmazott meg, és kérdéseket tett fel, de – mint mondták – az érdemi válasz elmaradt.

Az Orosházi Lakásszövetkezet szövevényes, békétlenséggel terhelt éveket tudhat maga mögött – rendőrségi nyomozás, tetemes tartozások és adósok sora, perek és a szövetkezet vezetésében gyakori személyi változások (a mérleg: öt év alatt nyolc elnök). A legutóbbi változás tavaly augusztusi: az augusztus elsejei küldöttgyűlést követően az addig az elnöki teendőket ellátó dr. Jankó Zsolt távozott a szövetkezet éléről, őt Bot Ferenc követte a szövetkezet élén. Csakhogy a lakásszövetkezet felett törvényességi felügyelettel bíró Gyulai Cégbíróság elutasította a változásbejegyzési kérelmet (valamennyi határozatra kiterjedően), és ez a döntés októberben jogerőre emelkedett.

Információink szerint két oka volt erre a cégbíróságnak. Az egyik, hogy lakók egy csoportja törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett Jankó menesztése miatt, mert ez meglátásuk szerint jogszerűtlen volt (Jankó tudomásunk szerint munkaügyi pert indított.) A másik pedig, hogy a cégbíróság hiánypótlási felszólításának nem tett eleget az új vezetés a szabott határideig.

Válaszokat szeretnének

– Ez azt jelenti, hogy a szövetkezetnél jelenleg 2016. augusztus elseje van, azok az állapotok vannak jogilag hatályban, tehát az elnök dr. Jankó Zsolt – fogalmazták meg álláspontjukat a szerkesztőségünkhöz fordulók. Úgy vélik, a cégbírósági döntés alapján minden, ami augusztus elseje óta történt a szövetkezet háza táján, az jogilag semmisnek minősülhet.
– Miért nem tájékoztattak bennünket a cégbíróság jogerős végzéséről? Ki képviselheti a szövetkezetet? Válaszokat szeretnénk, hiába kérdeztünk ugyanis többször – legutóbb a decemberi küldöttgyűlésen – nem kaptunk megnyugtató magyarázatot. Azt is szeretnénk, ha a lakótársaink, közel 3000 ember, tájékozódhatnának ebben az ügyben – emelték ki. A lakók kérdéseiket ebben a dokumentumban összegezték (.pdf).

Írásban megkerestük a szövetkezet élén tevékenykedő Bot Ferencet, illetve a szövetkezet ügyvédjét, ám kérdéseinkre nem érkezett válasz. Amennyiben érkezik, természetesen teret adunk neki.

A szövetkezet működtetésének felelőssége a lakóké (tulajdonosoké) az általuk választott küldötteken, vezetésen keresztül. Az orosházi önkormányzat tehát nem szólhat ebbe bele, de odafigyel rá. – Több ezer orosházit érint a kérdés, amit figyelemmel kísér a városvezetés. A mindenkori legitim vezetés előtt nyitva áll az ajtónk – hangsúlyozta Bojtor István alpolgármester.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.