- hirdetés -

Fennállásának 15. évfordulóját ünnepelte hétfőn a Vadvirág Esély Klub.

2002. január 15-én nyitotta meg kapuit városunkba az értelmileg akadályozott személyek napközbeni ellátását biztosító Vadvirág Esély Klub. Az Egységes Szociális Központ által működtetett klub a 16. életévüket betöltött, önkiszolgálásra részben képes értelmileg akadályozott személyek napközbeni foglalkoztatását, nevelését szolgálja.

A hosszas és körültekintő igényfelmérés után 2001-ben realizálódott a klub megnyitásának szükségessége. Az érintett családok felkeresése, a klubtagokkal történt első kapcsolatfelvétel – Dénes Földesi Mónika – aki 10 éven át volt a klub vezetője –, és Tarjánné Kósa Rita – akkori szociális ügyintéző – nevéhez fűződik.

Sokat jelent a vadvirágos fiataloknak a klub (Fotó: Rajki Judit)
Sokat jelent a vadvirágos fiataloknak a klub (Fotó: Rajki Judit)

Az intézmény működése iránt nagy érdeklődés mutatkozott, azonban hosszú évek munkája után sikerült bizalmas, összetartó kis közösséget kialakítani. – A munkatársak kitartásának, talpraesettségének köszönhetően a klasszikus értelemben vett klub szépen lassan egy szórakoztató, számos kikapcsolódási, fejlesztési lehetőséget kínáló intézménnyé nőtte ki magát – emelte ki beszédében Bogárné Kiss Ildikó, az Egységes Szociális Központ vezetője.

– 15 évvel ezelőtt elindultunk egy úton, amit kísérésnek is nevezhetünk – ezt már Misák Darinka, a Vadvirág Esély Klub vezetője mondta beszédében. – A legfontosabb cél, hogy az értelmükben akadályozott fiatalokat sikerélményhez jutassuk, olyan programokat szervezzünk számukra, amelyekben kibontakoztathatják képességeiket. Ugyanakkor, mi is sokat kapunk ezektől a fiataloktól, emberséget, szeretetet, pozitív energiát.

Az első lépések nem voltak egyszerűek

Felföldiné Nagy Teréz a kezdetektől a klubban dolgozik szociális gondozóként. Az ünnepségen mesélt arról, mi mindent jelent számára ez a munka. Elmondta, a klub megnyitása hiánypótlás volt a város részéről, mert a közelben sehol nincsen értelmi sérültek nappali intézménye.

– Amikor 8 fiatallal és hat kolléganővel elkezdtük a munkát 2002-ben, bizony nem volt előttünk példa, valójában nem sok tapasztalatunk volt ahhoz, hogyan is kezdjük el. De mivel majdnem mindannyian pedagógus végzettségűek voltunk, abból indultunk ki, hogy ezeket a fiatalokat is szeretni kell, bizalmat szavazni nekik, mert ők is nagyra nőtt gyerekek, és ők ezt a szeretetet viszonozzák – mesélte Terike.

Felföldiné Nagy Teréz (j) a kezdetektől a klub munkatársa (Fotó: Rajki Judit)
Felföldiné Nagy Teréz (j) a kezdetektől a klub munkatársa (Fotó: Rajki Judit)

Az első lépések nem voltak egyszerűek, amikor elmentek boltba, piacra, bizony nagyon megnézték őket, de azután, ahogy telt az idő egyre jobban befogadóbbak lettek az emberek. A létszám is közben növekedett, mára 35 fiatalnak nyújtanak hasznos napi elfoglaltságot, értékteremtő programokat. – Nagyon sok minden történt a 15 év alatt, nagyon sok gazdag programban volt részük a vadvirágos fiataloknak, az eltelt idő alatt nemcsak barátságok, hanem szerelmek is szövődtek, amik a mai napig is tartanak – emelte ki Felföldiné. Hozzátette: ha elkeseredik néha, a fiatalok azonnal észreveszik, odajönnek hozzá, megsimogatják, átölelik, és biztatják, hogy minden jóra fordul. És ez mindig erőt ad neki a további munkához, a mindennapokhoz és ez a legfontosabb számára.

Az ünnepségen több fiatal is elmondta, szeret a klubban lenni, sok élményt kaptak már, mióta idejárnak. Oláh Anita is a kezdetek óta tagja az intézménynek, elmondta a sok jó közül a legfontosabb, amit kiemelne, az a biztonság, sok barátra tett szert, jól érzi itt magát, mozgalmasan telnek a napjai. Élete legmeghatározóbb élményét is a klubnak köszönheti, az pedig a kávéházi felszolgálás, amit nagyon szeret csinálni, és megmutathatja, hogy mi mindenre képes.

Az ünnepség a jeles alkalomból készült torta felszelésével, elfogyasztásával ért véget.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.