- hirdetés -

Sváb batyus bál, Svájci Hét, nagyköveti látogatás, kapcsolatépítés, kiállítás: egyebek mellett ezek is szerepelnek azon a listán, amely az orosházi Német Nemzetiségi Önkormányzat elmúlt évi tevékenységét összegzi. Az elvégzett munkáról Dr. Abonyi Lajos első elnököt kérdeztük.

Termékeny év volt a tavalyi, amely ezúttal is a hagyományőrző batyus bállal indult és a magyarországi németek elűzetésének emléknapjával, valamint ehhez kapcsolódóan rendhagyó történelem órákkal folytatódott.
– Ennek keretében azokról a dolgokról beszélünk, amelyek nincsenek benne a történelemkönyvben. Például ki szoktam vetíteni a magyarországi német írókat, költőket, zeneszerzőket és a diákok általában megdöbbennek rajta, milyen sokan vannak – villantott fel egy részletet az órákból az elnök.

Svájci Hét nagyköveti látogatással

A február a megyei látogatások és a nemzetiségi hét szervezésének jegyében telt, de előkészítették a svájci nagykövet orosházi látogatását is.
– Elfogadta a meghívásunkat és megnyitotta a német kultúra hetét, illetve ami még nagy büszkeségünk, hogy a Woertz cég itteni letelepedése a négy évvel ezelőtti nagyköveti látogatásnak is köszönhető – emelte ki Dr. Abonyi Lajos.

A megyében az orosházi az egyedüli német nemzetiségi önkormányzat, ahol a teljes vezetőség beszél németül (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A megyében az orosházi az egyedüli német nemzetiségi önkormányzat, ahol a teljes vezetőség beszél németül (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A márciusi 400-450 résztvevőt megmozgató Svájci Héthez kapcsolódóan elmondta, hogy több iskolával is együttműködési megállapodásokat kötöttek, olyannyira, hogy az Eötvös katolikus óvodában átvállalták egy óvónő német nemzetiségi kiegészítő képzési költségeinek felét.
– Egy tánctanár kolléganőnek pedig kifizettük a teljes képzését, német táncokat és dalokat tanult meg, amiből már tanított is be a gyerekeknek, akik majd a batyus bálunkon ezt elő fogják adni – tette hozzá hangsúlyozva azt is, hogy minden iskolában segítik a német nyelvi versenyek megrendezését, valamint a Táncsics gimnáziumban a német nyelvdiploma megszerzését.

Kiállítás, nemzetiségi nap, báli előkészületek

Áprilisban Harruckern báróra emlékeztek, a május a vendéglátogatásokról, a június és a július pedig a külföldi kapcsolatteremtésről szólt.
– Július első vasárnapján tartják Baden-Württenberg egyik városában az elűzött elekiek és almáskamarásiak búcsúját, aminek rendszeres résztvevői vagyunk, német nyelvű előadásokkal is – részletezte a nyarat.

A szeptember és az október a szokásos kiállítás szervezésének és lebonyolításának időszaka volt. Egy dunántúli településről, Geresdlakról hozott el egyedülálló gyűjteményt az NNÖ, a tárlat rendkívül pozitív visszhangot kapott.

– Novemberben, a nyelvtanár kolléganőknek is köszönhetően részt vettünk a Ki mondja szebben németül? elnevezésű prózamondó versenyen, ahonnan a másodiktól az ötödik helyezésig minden díjat elhoztunk – értékelt tovább az elnök.

Az év utolsó hónapja utazásokkal és különböző rendezvények meglátogatásával telt, emellett képviseltette magát az önkormányzat a megyei nemzetiségi napon, valamint elkezdte az idei batyus bál szervezését. A január 21-i összejövetelre mintegy 400 vendéget várnak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.