- hirdetés -

A hideg időjárás miatt sokan intenzívebben fűtünk a megszokottnál. Fűtési technológiától függetlenül komoly veszélyt jelenthet a fűtőeszköz nem megfelelő használata, vagy a szellőztetés hiánya.

A lakástüzek és egyéb balesetek elkerülése érdekében bizonyos szabályokat be kell tartani, hogy biztonságban tudhassuk otthonunkat és szeretteinket – hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem.

Honlapjukon található közleményükben azt írják, mindig olyan tüzelőanyaggal fűtsünk, amely elégetésére az adott fűtőeszközt megtervezték, mert a nem rendeltetésszerű használat fokozza a korom lerakódásának esélyét az égéstermék-elvezetőben. A lerakódott koromréteg fűtés során izzani kezd és kéménytűzhöz is vezethet, a kéményről a tűz pedig másodpercek alatt átterjedhet a ház tetőszerkezetére.

Növeli a balesetek kockázatát a nem megfelelő műszaki állapotú fűtőberendezés használata, egy nem megfelelően karbantartott és fokozott igénybevételnek kitett készülék használata különösen veszélyes.

Hogy ne történjen baj, tartsunk be néhány szabályt a fűtéssel kapcsolatban
Hogy ne történjen baj, tartsunk be néhány szabályt a fűtéssel kapcsolatban (Fotó: Rosta Tibor)

Ne fűtsünk háztartási hulladékkal, lakkozott, festett, vagy nedves fával, műanyaggal, ronggyal, színes papírral vagy gumihulladékkal, mert ezek égésekor nemcsak több korom rakódik le a kéményben, hanem veszélyes anyagok is felszabadulnak.

A nyílt égésterű fűtőeszközök a szoba levegőjét használják el az égés során. Ezek jól szigetelő ajtók és ablakok esetén nem jutnak elég levegőhöz és – legyen bármennyire jó huzata is a kéménynek – másodpercek alatt veszélyes mennyiségű szén-monoxid jöhet létre. Ezért még a hideg időjárás esetén is szellőztessünk rendszeresen – hívják fel a figyelmet.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.