- hirdetés -

Az orosházi kolbász és vágott cipó után idén további öt helyi készítésű kézműves termék nyerte el a Földművelésügyi Minisztérium Hagyományok-Ízek-Régiók védjegyét. Az orosházi banán, a lakodalmas kulcsoskalács, a nyolc tojásos lebbencs, a rostás tarhonya, és a csíramálé csatlakozott az illusztris klubhoz.

A 2010 óta tartó programban az idei 20 díjazottal együtt eddig országosan 79 pályázó összesen 154 termékét ismerték el.
– A védjegy célja az is, hogy bővítse a gyártók piaci lehetőségeit, kapcsolatrendszerét, növelje az ismertségüket. Tulajdonképpen igazolja a vásárlók felé, hogy amit előállítanak, az kiemelkedik a többi hasonló termék közül – mondta el a pályázatot Orosházán szorgalmazó és koordináló Horváth József gazdaköri elnök.

Horváth József, az Értéktár Bizottság elnöke a HÍR védjegy birtokosaival (balról): Csizmadia Lajosné, Asztalosné Szilágyi Julianna és Tóth Bálint (Fotó: Rosta Tibor)
Horváth József, az Értéktár Bizottság elnöke a HÍR védjegy birtokosaival (balról): Csizmadia Lajosné, Asztalosné Szilágyi Julianna és Tóth Bálint (Fotó: Rosta Tibor)

Asztalosné Szilágyi Julianna az ő javaslatára indította el az általa gyártott tarhonyát és lebbencset, az értük járó díszoklevelet és egyedi kerámia tányért december 8-án át is vehette a minisztériumban.
– Annak a 27 éves munkának az elismerése ez, amióta hivatalos iparengedéllyel rendelkezem és gyártjuk ketten a férjemmel a száraztésztát. Nagyon jó érzés volt ott állni, de egyben kötelez is a védjegy arra, hogy a jövőben sem engedjünk a minőségből – emelte ki hozzátéve, hogy a feltételrendszer szigorú, egyebek mellett a terméknek kötődnie kell a településhez, hagyományosan kell előállítani és dokumentált történelmi múlttal is rendelkeznie kell.

Kalács, banán, csíramálé

Mindezeknek Csizmadia Lajosné lakodalmas kulcsoskalácsa, valamint az úgynevezett „orosházi banán” is eleget tett. Így a tavalyi nyertes vágott cipó után újabb két termékkel szerezte meg a védjegyet.

– Mi 25 éve működünk Orosházán, azóta gyártjuk az orosházi banánt, ami egy helyi pék találmánya, de már az egész országban ismerik. A kulcsoskalácsot pedig emlékeim szerint gyerekkoromban is ugyanígy készítették és a szerepe sem változott: ezzel fogadják a vendégeket a lakodalmas háznál.

Szintén a régmúltban gyökerezik az orosházi csíramálé receptje, amelyet Tóth Bálint elevenített fel.
– Szívügyemnek tekintem, hogy ezt a hagyományt őrizzem, tovább vigyem és megismertessem az egész országban. Azt a ropogós szélű, cukor és adalékanyag nélküli édességet, ami ennek a városnak a sajátja – fogalmazott.

Orosháza önkormányzata is büszke a Hír védjegyes termékekre és előállítóikra (Fotó: Rosta Tibor)
Orosháza önkormányzata is büszke a Hír védjegyes termékekre és előállítóikra (Fotó: Rosta Tibor)

A díjazottakat Dávid Zoltán polgármester is köszöntötte és örömét fejezte ki, hogy ezekkel a termékekkel öregbítik Orosháza hírnevét.
– Az országban járva egyre többször találkozom olyan emberekkel, akik keresik az orosházi termékeket, ezért is nagy büszkeség, hogy három gyártó ismét ilyen szintű elismerésben részesült – hangsúlyozta a városvezető.

A nyertes pályázók számára a minisztérium az általa szervezett rendezvényeken kiemelt helyet biztosít, és díjmentesen használhatják termékeik csomagolásán a HÍR védjegy emblémát.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.