- hirdetés -

Orosházi kereskedők, hegesztők, gépi forgácsolók, ipari gépészek, szakácsok, pincérek, valamint egy-egy kozmetikus, autószerelő és cukrász végezte el sikeresen a szakmai mestervizsgát. Békéscsabán ünnepélyes keretek között vehették át mesterleveleiket november 23-án.

Ez a második tanév, amikor csak olyan munkáltatók fogadhatnak tanulókat a szakképzésben, ahol az oktatott szakma terén mestervizsgás szakember is dolgozik. A változás óta nagyobb lett a jelentősége a mesterképzésnek, amelynek keretében 95 szakember vett részt idén, mintegy egyötödük orosházi. A szervező a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, amelynek elnöke adta át a mesterleveleket Békéscsabán, a Phaedra Rendezvényközpontban.

A Nemzetgazdasági Minisztérium pályázati forrása a megyében 39 vállalkozónak, illetve vállalkozás alkalmazottjának tette lehetővé támogatott mesterképzésen való részvételt. A kamara által menedzselt támogatás révén a szerencsések 20% önerővel tanulhattak 6 kiválasztott szakma területén. Önerőből további 55-en vettek részt. A gépipari szakmákban a Linamar Hungary Zrt. térítésmentesen helyszínt adott a mesterképzésnek és a vizsgáknak is.

Nagy Zoltán, gépi forgácsoló mester a John Deere alkatrészek gyártása közben (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Nagy Zoltán, gépi forgácsoló mester a John Deere alkatrészek gyártása közben (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Mint megtudtuk, a vállalat két telephelyén a duális középfokú képzés keretében jelenleg 144 szakmunkás tanuló tanul, ami az elmúlt 8-10 éves szakmai munka eredménye. Ez idő alatt új gépekkel felszerelt, modern tanműhelyet alakított ki mind a békéscsabai, mind az orosházi telephelyeken. Itt a tanulók elsajátíthatják a szakmai fogásokat a mérnök szakoktatóktól, a gyakorlati oktatást a termelésben mesterek vezetik. A Linamar a tavalyi 6 után idén 12 mester képzéséhez járult hozzá Orosházán és Békéscsabán.

A többi szakképesítésben az elméleti és gyakorlati felkészítés, valamint a mestervizsgák az előző évekhez hasonlóan a Békéscsabai Szakképzési Centrumban valósultak meg.

Orosházán 2 kereskedő, 4 hegesztő, 5 gépi forgácsoló, 4 ipari gépész, 2 szakács, 2 pincér, 1 autószerelő, 1 kozmetikus és 1 cukrász lépett előre a szakma területén, közülük 17-en kaptak hozzá támogatást.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.