- hirdetés -

Újabb 26 leendő határvadász vágott bele Békés megyében a tanulásba november 29-én. Az orosházi mellett további 7 helyszínen tartottak az országban ünnepélyes megnyitót, amelyeken 326 hallgató kezdte meg 11 csoportban a tanulmányait.

Folytatódik a rendőrség létszámfejlesztése, amelynek keretében 3000 főt képeznek ki határvadásszá, egészen pontosan őr-járőrtárs rész-szakképesítést szerezhetnek a jelentkezők. Az első ütemben, november elején országosan 21 csoportban 574 fő részvételével indult el az oktatás, amelyből 556-an maradtak.

Vargáné Dr. Szombati Andrea őrnagy, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője arról tájékoztatta az Oroscafét a mostani megnyitó után, hogy a képzést vállaló 63 Békés megyei fiatalból eddig hárman morzsolódtak le.
– Nagyon elkötelezettek a leendő kollégáink, az oktatótáraink is arról tudnak beszámolni, hogy mind a jogi ismereteket, amelyek rendkívül széles körűek, hiszen például büntetőjogi, közigazgatási ismereteket is kell hallgatniuk, mind a gyakorlati foglalkozásokat lelkesen és elhivatottan látogatják – hangsúlyozta.

A frissen beiskolázott 26 fiatalból a sikeres vizsgákat követően májusra válhat őr-járőrtárs (Fotó: police.hu)
A frissen beiskolázott 26 fiatalból a sikeres vizsgákat követően májusra válhat őr-járőrtárs (Fotó: police.hu)

A rendőrség ugyanilyen elkötelezettséget tapasztalt a második ütem jelentkezőinél is a felvételi követelmények teljesítésében, mondta megnyitójában Pigler István ezredes, a Készenléti Rendőrség Különleges Szolgálatok Igazgatóságának igazgatója, a Készenléti Rendőrség parancsnok-helyettese.

– A jogszabályok és belső szabályok elsajátítása, az azokban foglaltak készségszintű alkalmazása lesz a most kezdődő kiképzés legfontosabb eleme. Az ismertek elsajátítása mellett fontos teendőjük lesz a rendőri hivatás gyakorlásához szükséges szemléletmód kialakítása, a hatáskörök alkalmazási szabályainak és korlátainak megismerése – hívta fel az ezredes a leendő határvadászok figyelmét tanulmányaik lényeges elemeire.

Az orosházi Murvai Anitát szintén a hivatástudat ösztönözte, hogy jelentkezzen a képzésre. Mint mondta, hosszú ideje érdeklődött már a rendőri pálya iránt, most pedig kihasználta a lehetőséget.
– Ez egy másféle életforma és biztosan nagyon sok hasznos dolgot sajátítok majd el a következő hónapokban, például önfegyelmet, az intézkedésekhez szükséges ismerteket, de például sosem fogtam még fegyvert, úgyhogy a lövészet is kihívás lesz – részletezte, hogy mire számít.

A tanulást most megkezdett 26 főnek a korábbi csoportokhoz hasonlóan először alapvizsgát kell tennie, az őr-járőrtást szakképesítést májusra szerezhetik meg.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.