- hirdetés -

Közel kétszázan ünnepelték az idei orosházi sikereket, a legjobbakat pedig díjazták is. A jövő év izgalmas lesz a lovasoknál, hiszen keresik a pályázatokat a bogárzói pálya felújítására.

Lovasokkal és családtagjaikkal telt meg a diákélelmezés gyopárosi étterme az Orosházi Lovas Egyesület hagyományos Lovas Bálján. A finom falatok és az önfeledt szórakozás előtt ünnepi perceknek voltak tanúi a résztvevők, ugyanis az egyesület vezetése díjazta azon versenyzőket, akik a helyi-, a megyei- és az országos versenyeken eredményesen szerepeltek. (A díjazottak névsora az írás végén olvasható).

Az egyesület elnöke az OrosCafé kérdésére elmondta, alapvetően elégedett az elmúlt év teljesítményével, kezd beérni a közel 3 éve indított munkájuk.
– A korábban is sikeresek mellett olyan szakágat is visszahoztunk és újraélesztettünk, mint például a díjlovaglás. Külön öröm, hogy ebben a szezonban már eredményeket értek el versenyzőink ebben is, és bőven van még hova fejlődni – fogalmazott Tuska Pál.

A bálon elismerték a legjobb lovasokat (klikk a képre) Fotó: Melega Krisztián
A bálon elismerték a legjobb lovasokat (klikk a képre) Fotó: Melega Krisztián

– A fogathajtásban hozták az elvárható szintet a versenyzők, talán az országos bajnokságban maradt bennük némi hiányérzet. Az ügető szakágban örvendetes, hogy vannak fiatal hajtók, akik most még amatőr szinten versenyeznek, de jövőre előreléphetnek. Abban is bízunk, hogy 2017-ben több ügetőversenyt is tudunk majd rendezni – tette hozzá az elnök.

A lóversenypálya felújításáért

Tuska kiemelte, ez az év rendhagyó volt az egyesület életében, hiszen a bogárzói lóversenypálya hasznosítására, fejlesztésére egy új szervezet állt fel idén.
– Elkezdődött egy olyan párbeszéd, amelynek meglátásom szerint eredményei lesznek. A 2017-es versenynaptárat együtt gondolkodva az új szervezettel és a megyei, illetve az országos lovas szövetséggel fogjuk kialakítani. Terveink szerint az eddiginél nagyobb rendezvényeket is tudunk majd Orosházára hozni az összefogással – mondta bizakodva a lovasok vezetője.

Ezt az összefogást erősítette meg köszöntőjében a Bogárzói Lóversenypálya Hasznosító és Üzemeltető Nonprofit Zrt. nevében Benkő Ferenc. Az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. által idén alakított cég feladata, hogy felmérje az igényeket és a lehetőségeket, miként lehet hasznosítani a pályát, és megkeresse a megoldást a felújítására
– Szeretnénk együttműködni a lovas társadalommal, ezért párbeszédet kezdeményezünk. 2017. január 15-ig várjuk minden lovas, tenyésztő vagy az orosházi lovas sportban érdekelt személyek véleményét, javaslatait. Ezen információk alapján tudunk összeállítani egy pályázati anyagot. A cél, hogy a lehető legrövidebb időn belül felújítsuk a bogárzói lóversenypályát – jelentette ki Benkő Ferenc.

Fiatalodik az egyesület

Örömmel láttuk, hogy a bálon nagyon sok volt a fiatal. Tuska Pál egyesületi elnök elmondta, vannak családi tradíciók, ahol a fiatalok továbbviszik a lótenyésztést, de szép számmal vannak az egyesületnek teljesen új tagjai is.

A bálban végig kiváló volt a hangulat (klikk a képre) Fotó: Melega Krisztián
A bálban végig kiváló volt a hangulat (klikk a képre) Fotó: Melega Krisztián

– A városban és a környéken sokan foglalkoznak ügető- és galopp lovak tenyésztésével, a gazdák, tulajdonosok áldoznak arra, hogy lovakat vegyenek és tréningezzék őket. Ezzel is támogatják az utánpótlás nevelést, hiszen sok gyerek választja a lovaglást sportnak, kikapcsolódásnak. Egyértelműen látszik, hogy fiatalodik az Orosházi Lovas Egyesület tagsága, ami reményt keltő a jövőre nézve – tette hozzá Tuska Pál.

Overdose trénere bízik a helyi lovassport jövőjében

A bálban egy meglepetés vendéget is köszöntöttek Ribárszki Sándor személyében, aki a híres magyar versenyló, Overdose trénere volt. Ribárszki kérdésünkre elmondta, régi barátság fűzi őt Orosházához.

Ribárszki Sándor úgy látja, fellendülőben van az orosházi lovas sport (klikk a képre) Fotó: Melega Krisztián
Ribárszki Sándor úgy látja, fellendülőben van az orosházi lovas sport (klikk a képre) Fotó: Melega Krisztián

– Nagyon sok lovas barátom él itt. Az 1980-as évek elejétől kezdve jártam le Orosházára, és nagyon jó élményeim vannak. A mostani vezetők közül is sokakat ismerek a pályáról, sokszor beszélgetünk a lovas sportokról, ha összefutunk. Örömmel fogadtam el a meghívást, hiszen jó emberek között mindig kiválóan érzem magam – fogalmazott.

A neves trénert arról is kérdeztük, mi a véleménye a helyi lovaspályáról. Elmondta, kiváló adottságokkal rendelkezik a bogárzói pálya, nagy potenciál van benne.
– De ehhez is pénz kell, anélkül nem megy. És nem csak elsősorban a pálya felújítására gondolok, hanem a tenyésztés és a versenyeztetés felfuttatására, a kettő együtt működik. Jó jeleket látok Orosházán, egyre több a jó ló a városban, ami fontos ahhoz, hogy hosszú távon eredményes legyen a lóversenyzés. Remélem, a pályafejlesztés valóban elkezdődik, és ha be tudják hozni az országos szintű sportfogadást is, akkor sínre kerülhet a helyi lovassport – zárta Ribárszki Sándor.

Az Orosházi Lovas Egyesület legeredményesebb versenyzői

Póni kettesfogat: Sztojka Mihály

Egyesfogat: Szép János

Kettesfogat: Kotolák Tamás

SZLV: Szép János

Díjlovas Felnőtt: Berczely Zsuzsanna

Póni galopp: Mórocz Mercédesz és Makoviczki Ákos

Ügető: ifj. Kulik Ferenc

Országos Bajnokság C kat.:

Kettesfogat: Kotolák Tamás, Németh Béla

Póni kettesfogat: Kiss Fanni, Dimák Sándor, Lénárt Sándor, Németh Béla Balázs

Csapatban 5. hely – Lénárt Sándor, Németh Béla Balázs

Egyesfogat

Csapatban 4. hely – Szép János

Felnőtt ügyességi: Gál László különdíj, Senior bajnok

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.