- hirdetés -

November elsején vette kezdetét a hajléktalanok téli ellátása. Az orosházi hajléktalanszállón is felkészültek a fedél nélküliek számára legkritikusabb időszakra.

Az éjjeli menedékhelyen 90, az átmeneti szállón közel 70 százalékos a kihasználtság, a nappali melegedő majdnem telt házzal működik. – Természetesen ha megnövekedne az igény, bárkit tudunk fogadni, plusz matracok beállításával biztosítunk további férőhelyet – emelte ki Orovecz Sándor a hajléktalanszálló vezetője. Megtudtuk, az utóbbi időben egyre több a fiatal fordul meg az intézménynél, akik hosszabb-rövidebb ideig veszik igénybe a hajléktalanszálló szolgáltatásait. A szállón jelenleg a legidősebb lakó 75 éves, a legfiatalabb 28 éves.

Több mint menedék

Tavaly november végén zárult a Foglak program, melynek keretében 8 embernek segítették a lakhatását, akik azóta is saját erőből gondoskodnak fenntartásukról. Egy másik pályázatnak köszönhetően, közfoglalkoztatás keretében nyolcan járdalapokat készítenek, mások pedig idénymunkát vállalnak.

Az intézmény nemcsak fedél nyújt, egyéb módon is segíti a hajléktalanokat (Fotó: Rosta Tibor)
Az intézmény nemcsak fedél nyújt, egyéb módon is segíti a hajléktalanokat (Fotó: Rosta Tibor)

Egy uniós pályázaton is nyertek, így 35 adag meleg étellel tudnak hozzájárulni a lakók étkeztetéséhez egy éven keresztül. A pályázat azonban közbeszereztetésen alapul, mely jelenleg is zajlik, addig is az Egységes Szociális Központ (ESZK) segítségével biztosítják a meleg ételt.

Bogárné Kiss Ildikó, az ESZK vezetője hozzátette: a téli időszakban az ESZK saját költségén biztosítja az utcai szociális munkát. A szálló dolgozója hetente 2-3 alkalommal felkeresi az utcán élőket, meleg teával, tartós élelmiszerekkel, takaróval látja el, és természetesen felajánlja, hogy az utca helyett a hajléktalanszálló által nyújtott lehetőségeket válasszák.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.