- hirdetés -

Megközelítőleg száz tonna aszfaltot használtak fel idén május óta kátyúzáshoz és járdák javításához Orosházán, mintegy 3 millió forint értékben. A munkálatok az érintett 30 utcában november elején fejeződtek be.

A lista hosszú, a teljesség igénye nélkül néhány utca, út vagy tér, amelyekben már kijavították az útburkolati hibákat: Kisvasút, Szabó Dezső, Vég köz, Csizmadia Sándor, Tópart út, Bajnok, Belsőhosszú sor, Dózsa György, Szabadság tér.
– Ebben az évben 100 tonna aszfaltot irányzott elő az önkormányzat a közszolgáltatási szerződésünk keretében, ez megközelítőleg 800 négyzetméternyi út- vagy járdafelület kijavítását, kátyúzását tette lehetővé – tudtuk meg Benkő Ferenctől, a Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatójától.

A munkálatokat 5 fő végzezte fixen, május 12-én kezdtek dolgozni és november elején végeztek.
– Úgynevezett AC 11 típusú melegaszfaltot dolgoztunk be, ezt Békéscsabáról hoztuk, kimondottan ajánlott autóutak aszfaltozásához, megfelelő előkészítés után került a kátyúba, majd hengerelték – avatott be a részletekbe.

Városszerte kátyúznak, javítják a nagyobb úthibákat (Fotó: Melega Krisztián)
Városszerte kátyúztak, javították a nagyobb úthibákat (Fotó: Melega Krisztián)

Bojtor István körzetében a járdajavítás három, a kátyúzás hét utcát érintett.
– Igyekeztünk egy olyan sorrendet felállítani, olyan utcákat kiválasztani, ahol égetően szükséges volt a javítás, mert például a járdát feltolta a növények gyökere vagy a közlekedés biztonságát veszélyeztették a kátyúk – emelte ki az alpolgármester hozzátéve, hogy a legnagyobb volumenű, a Luther utcát érintő felújítás még várat magára, mert ahhoz az önkormányzat saját forrásai nem elegendők.

A most alkalmazott technológiáról érdemes tudni, hogy különböző szemcsenagyságú hengerelt aszfaltból építik az utakat, az autópályákat és egyre gyakrabban már a járdákat is. Fő előnye az öntött aszfalttal szemben, hogy gyorsan és gazdaságosan lehet beépíteni, illetve nem lágyul a napsütés hatására.

Benkő Ferenc elmondta azt is, hogy a kátyúzásra az önkormányzat szakértője tesz javaslatot helyszíni bejárás után, nincsen kiemelt övezet a városban ebből a szempontból.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.