- hirdetés -

Országosan 11 helyszínen kezdték meg pénteken délelőtt tanulmányaikat a határvadász-képzés első csoportjának hallgatói. Orosházán 63 fő vett részt a megnyitón, ők azok, akik a 198 jelentkezőből megfeleltek a feltételeknek és jövő májusban szolgálatba állnak.

Dr. Bak Sándor ezredes, az ORFK humánigazgatási szolgálatának vezetője megnyitójában elmondta: kiemelkedő motiváció jellemezte az összes jelentkezőt, akikre nagy várakozással tekint a rendőrség vezetése.
– Az erősödő illegális migrációs nyomás a korábbinál lényegesen nagyobb létszámú rendőri erő alkalmazását teszi szükségessé Magyarország államhatárán. Számítunk arra, hogy felkészülten és elkötelezetten állnak hamarosan szolgálatba – intézte szavait a képzés résztvevőihez.

A képzést elvégzőknek szaktudásban és életvitelben is méltóknak kell lenniük a rendőrséghez - mondta Dr. Bak Sándor (Fotó: Rosta Tibor)
A képzést elvégzőknek szaktudásban és életvitelben is méltóknak kell lenniük a rendőrséghez – mondta Dr. Bak Sándor (Fotó: Rosta Tibor)

Kiemelte, hogy a rendészeti kihívások mellett felkészültségükről és humanitárius elkötelezettségükről is tanúbizonyságot kell majd tenniük a határokon szolgálatot teljesítőknek. Különösen jó fizikai kondíciót, a fáradalmak és a szellemi terhelés tűrését igényli ez a feladat, ugyanakkor jogszerű és emberséges fellépést követel meg.
– Cserébe viszont amennyiben teljesítik a vizsgakövetelményeket és megfelelően látják el szolgálatukat, biztosított lesz a szakmai előmenetelük és jövőjüket is megalapozhatják a testületnél– hangsúlyozta Dr. Bak Sándor.

A képzés első két hónapjában elméleti és gyakorlati órák keretében a legalapvetőbb rendészeti ismereteket sajátítják el a leendő határvadászok. A megszerzett tudásról alapvizsgán adnak számot. Ennek sikere a hivatásos állományba vétel, valamint a tanulmányok folytatásának a feltétele.

Elméleti és gyakorlati oktatást egyaránt kapnak a határvadászoknak készülők (Fotó: Rosta Tibor)
Elméleti és gyakorlati oktatást egyaránt kapnak a határvadászoknak készülők (Fotó: Rosta Tibor)

A bent maradók 2017. március végére szerzik meg az őr-járőrtárs rész-szakképesítést, majd a határvadász szolgálat ellátásához szükséges kiegészítő felkészítésben részesülnek, tanulmányaikat május végén fejezik be.
– Jogi-, jogalkalmazási, rendőrszakmai ismeretek, intézkedéstaktikai gyakorlatok, a rendőri kommunikáció gyakorlása, idegen nyelvű szaknyelv elsajátítása, csapatszolgálat képezi az ismerettartalmakat, amelyek mellett fontos szerepet játszik még a testnevelés – mondta el Vargáné dr. Szombati Andrea őrnagy, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Ne a települések rendőrei szolgáljanak a határokon

Az első képzési ütemben 21 tancsoportban 574 fő részvételével indult el az oktatás.
– Rájuk azért van szükség, mert úgy tűnik, hogy a migrációs nyomás a közeljövőben nem fog csökkenni és a magyar rendőrségnek fel kell készülnie arra, hogy ezt kezelje, ne keletkezzen közbiztonsági deficit. Tehát, hogy az itt élők szubjektív közbiztonság érzete ne változzon, a rendet a rendőrség fent tudja tartani. Éppen ezért nagyon lényeges az új kollégák belépése a rendszerbe, mivel ők tehermentesítik majd a rendőrkapitányságokat – hangsúlyozta Szombati Andrea.

A november 2-ai adatok alapján országosan megközelítőleg 2160-an pályáztak a képzésben való részvételre, a most induló első ütem 574 résztvevőjéből 76 nő és 498 férfi. Egyikük, az orosházi Fosztó Krisztián, akit mindig is vonzott az egyenruhás szolgálat.
– Nem szakmai múlt nélküli az én érdeklődésem, illetve jelentkezésem, hiszen 12 évig vezettem Orosházán a polgárőrséget, ahol kapcsolatban voltam a rendőrséggel. Fel is vettek a rendészeti szakközépiskolába, de családi okok miatt akkor nem tudtam elkezdeni. Mostanra a korom okán kiestem volna a lehetőségből, hogy egyenruhás legyek, de így végül sikerült, ezért próbatételként, kihívásként is kezelem most ezt – mondta Krisztián a megnyitó után.

A képzés első két hónapjában a hallgatók munkaviszonyban állnak, a sikeres alapvizsga után pedig 12 hónap próbaidővel a Készenléti Rendőrség hivatásos állományába kerülnek őrmesteri rendfokozatban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.