- hirdetés -

Külső védelmi terv gyakorlatot tartottak csütörtökön Kardoskúton. A gyakorlat célja az volt, hogy a tervben érintett szervezetek begyakorolják védekezési, illetve lakosságvédelmi feladataikat.

A gyakorlat irányítószervi foglalkozással kezdődött, melyen az orosházi katasztrófavédelmi kirendeltség részéről előadást tartott Győző-Molnár Árpád tű. alezredes, polgári védelmi felügyelő, valamint Bohák János tű. alezredes, az orosházi hivatásos tűzoltó-parancsnokság parancsnoka. Ezt követően a településen működő két felső küszöbértékű veszélyes üzemet a gazdálkodó szervezetek szakemberei mutatták be – olvasható a megyei katasztrófavédelem honlapján.

A MOL is végrehajtotta védelmi tervét

A tervben foglaltak gyakorlása érdekében a feltételezés szerint az egyik esetben a gázelőkészítő technológia ismeretlen eredetű meghibásodása és a vezeték törése következtében 60 bar nyomású gázkifújás alakult ki, amely veszélyeztette az üzem technológiai egységeit és a veszélyességi övezetben található lakott építményt.

A helyszínre riasztott tűzoltó erők feladata a veszélyeztetett üzemi épületek védelme, valamint a robbanásveszély csökkentése volt. A folyamatos gázkoncentráció-mérés során a katasztrófavédelmi mobil labor állománya megállapította, hogy szükséges a lakosság azonnali kimenekítése. A fentiekre tekintettel – a lakosságvédelmi- és tájékoztatási feladatok eredményes végrehajtása érdekében– a község polgármestere részlegesen aktivizálta a települési polgári védelmi parancsnokságot és a kimenekített lakosok, valamint a dolgozók ideiglenes elhelyezése érdekében intézkedett a művelődési ház megnyitásáról.

A gyakorlattal párhuzamosan végrehajtották a MOL kardoskúti telephelyének belső védelmi terv gyakorlatát is.

A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese, Kiss András tű. ezredes a gyakorlatot megfelelőre minősítette. Értékelése szerint az idei teljes gyakorlat elősegítette a gáztároló feltételezett veszélyeztető hatásai elleni eredményes felkészülést, valamint a lakosságvédelmi intézkedések végrehajtását, így magasabb szinten garantálva az érintett területen élő emberek biztonságát.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.