- hirdetés -

Az elmúlt időszakban bőven jutott a kártevőkből. A puszpángmoly után jöttek a vándorpoloskák, most pedig a harlekinkaticák szaporodtak el jelentős mértékben. Sőt ez utóbbiak a hideg elöl menekülve megszállhatják a lakásunkat is.

– Magyarországon nagyjából 3-4 évvel ezelőtt terjedtek el az eredetileg Kelet-Ázsiából származó harlekinkaticák, sok helyen már az őshonos katicafajtákat is háttérbe szorították. Az ősz kezdetével ugyanúgy, mint sok más rovar elkezdtek melegebbek helyekre vonulni, lassan a házakban is egyre több jelenik meg belőlük – tájékoztatott Hajdú Zoltán, az önkormányzat környezetvédelmi előadója.

Képesek ellepni a házat is

Hozzátette: ezek a rovarok főleg a levéltetvek és a pajzstetvek legnagyobb ellenségei, ezért Amerikában elkezdtek védekezni a segítségükkel. A legnagyobb baj, hogy hihetetlenül el tudnak szaporodni, az ősz közeledtével képesek ellepni az egész házat. A másik problémát pedig az jelenti, hogy mivel levéltetvekkel táplálkoznak, ezek hiányában elkezdik az őshonos katicák lárváit is fogyasztani, és megrágják az almát, a körtét és a málnát is.

Pöttyös, de nem aranyos - sok kárt tehet a harlekinkatica (Forrás: internet)
Pöttyös, de nem aranyos – sok kárt tehet a harlekinkatica (Forrás: internet)

A kifejlett állat 5-8 milliméter hosszú, 4-7 milliméter széles, általában nagyobbak, mint a hazai katicafajok. Testalakja ovális. Színezete és mintázata rendkívül változó, hazánkban három változata terjedt el:
– Szárnyfedőjének alapszíne sárgás vagy vöröses 0-20 fekete folttal, ezek a foltok egészen nagyok is lehetnek, az előtoron általában világos alapon fekete M-alakú mintázatáról ismerhetjük fel;
– Szárnyfedői feketék, 4 vörös folttal. Ez a forma hasonlít a kétpettyes katica sötét változatára, azonban piros foltjai sohasem érik el a szárnyfedők felső szegélyét. A fejen háromszögletű fehér folt található;
– Szárnyfedői feketék, 2 piros folttal. Melyek közepén fekete pont vagy folt lehet.

Hogyan védekezhetünk a harlekinkaticák ellen

A védekezést nagyban megnehezíti az, hogy azok a vegyszerek, amik biztosan elpusztítaná, az megöl más rovarokat is, köztük az őshonos katicát is. Az egyik legjobb védekezési mód az, ha megakadályozzuk, hogy bejuthasson a házba. Ezt úgy tehetjük meg, hogy az ősz közeledtével, szilikonnal tömítjük az ablakokat, ajtók körüli nyílásokat és minden olyan helyet, ahol van rá esély, hogy bejussanak a katicák. Ha szükségét érezzük, akkor az ablakokra, ajtókra helyezhetünk szúnyoghálót is.

Tehetünk azért, hogy ne szállja meg a házunkat a harlekinkatica (Fotó: internet)
Mindenen át, de tehetünk azért, hogy ne szállja meg a házunkat a harlekinkatica (Fotó: internet)

– Ha a katicák már bejutottak a házba, akkor minél hamarabb el kell őket távolítani, majd megkeresni azt a helyet, ahol bejutottak. Az eltávolítás legjobb és legegyszerűbb módja a porszívó. Gyűjtsük őket a porzsákba, majd szabaduljunk meg tőlük. Semmiképpen ne szedjük össze őket kézzel, mivel könnyen összenyomhatjuk és akkor sárgás nyomott hagynak – tájékoztatott Hajdú Zoltán, hozzátette: háztartásokban mellőzzük a vegyszeres védekezést, ugyan a rovarirtószerek hatásosak, de általában csak akkor hatnak, ha közvetlenül érintkeznek a rovarokkal, ez pedig ritkán sikerül.

A szakember elmondta, a mezőgazdasági kultúrákban még nem sikerült megoldani az irtását, és ezért is van rengeteg a harlekinkaticából. Sajnos annyira elszaporodtak, hogy most már csak gyéríteni lehet őket. Erre a legjobb megoldás a hideg lehet, így csak a télben bízhatunk.

Hajdú Zoltán fontosnak tartotta elmondani, hogy mielőtt elpusztítanánk ezeket a rovarokat, százszázalékosan bizonyosodjunk meg arról, hogy valóban harlekinkaticáról van szó, nem pedig egy őshonos katicáról.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.