- hirdetés -

Az orosházi gazdatársadalom tagjai, történelem tanárok és diákok is részt vettek október 14-én az Emlékek a paraszti társadalom sorsfordító eseményeiről című konferencián. A művelődési központ Bubik termében egy kisebb kiállítást is láthattak az érdeklődők olyan levéltári anyagokból, amelyek meghatározták az orosházi földművelők sorsát.

A református iskola két növendékének szavalata után Dávid Zoltán polgármester mondta el köszöntő beszédét, melyben kiemelte, hogy a földművelők a magyar hagyományrendszer alapjai és építőkövei, akik nemcsak a múltunkat, hanem jelenünket és jövőnket is meghatározzák.
– Orosháza nem feledi, mi mindent köszönhet a földművelő elődöknek. Emlékezünk azokra is, akiket az 1940-es évektől az 1960-as évekig üldözött az akkori hatalom, igyekezve felszámolni azt a világot, amit ők képviseltek. Orosháza szobrot állított tiszteletükre, az orosházi gazdakör kezdeményezésére – mondta Dávid Zoltán.

Horváth József, az Orosháza és Térsége Gazdakör elnöke kifejtette, hogy a gazdakör megalakulása után kezdték el kutatni Orosháza gazdatársadalmának múltját. Sok olyan momentumot találtak, ami miatt úgy érezték, hogy a ma élő gazdálkodóknak mindenképpen ápolni kell elődeik múltját, ezért szervezték meg a konferenciát.
– Nagy öröm számomra, hogy a fiatal generáció is érdeklődik és meghallgatja ezt a történelmi áttekintést, amely a gazdatársadalom múltját, jelenét és jövőjét is összefoglalja – fejtette ki az orosházi gazdakör elnöke.

Az orosházi gazdakör elnöke, Horváth József ismertette a konferencia létrejöttének céljait (Fotó: Rosta Tibor)
Az orosházi gazdakör elnöke, Horváth József ismertette a konferencia létrejöttének céljait (Fotó: Rosta Tibor)

A rendezvényen dr. Horváth József, a Szegedi Tudományegyetem mezőgazdasági karának egyetemi docense előadást tartott Kisüzemi mezőgazdaság fejlődése a két világháború között Orosháza térségében címmel. Ezt követően Vincze Gábor történész beszélt a Dél-Alföldi Fehér Gárda Mozgalomról, majd “A dolgozó nép ellensége a kulák” – Adalékok a Békés megyei kuláküldözés történetéhez címmel tartott előadást Sáfár Gyula, a Békés Megyei Levéltár igazgatóhelyettese.

Jakab István, a MAGOSZ elnöke összefoglalta a gazdatársadalom sorsát a múltból indulva a termelőszövetkezetek létrehozásán, a rendszerváltás környéki kárpótlás témakörén keresztül napjainkig. Beszélt arról is, mi a lehetősége, helye és szerepe a gazdálkodóknak a mai társadalomban.

Kiállítás a múlt emlékeiből

A levéltári anyagokból összeállított kiállítást nemcsak a gazdák, de a diákok is nagy érdeklődéssel szemlélték. Megtekinthették az ötvenes évekbeli orosházi kuláklista töredékét, az államosított házak listáját, vagy paraszt írók visszaemlékező írásait ebből a korból, és számtalan olyan levéltári relikviát amely a sorsfordító eseményeket idézte.

Fotó: Rosta Tibor
Fotó: Rosta Tibor

– Mindig is érdekelt minket a történelem és az, hogyan éltek régen az emberek. Azért jöttünk el erre a konferenciára, mert itt sok információhoz juthatunk – mondta Kunos Gyula Patrik, a Táncsics gimnázium diákja.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.