- hirdetés -

Júliusban egy 40 év körüli nőt, szeptember végén a Körúti Pizzériánál szintén egy hölgyet, október 7-én a Könd utcai ABC-ben pedig egy férfit élesztettek újra. Míg utóbbi két esetben sikeres volt a beavatkozás, addig az elsőnél sajnos elhunyt a hölgy. A három esetből kettőnél a mentők kiérkezéséig civil emberek kezdték el az újraélesztést, növelve ezzel a betegek túlélési esélyét.

Az egyikük Dér Imre volt. Fontos leszögeznünk, nem ő keresett bennünket, mi „nyomoztunk”, ki volt az, aki a legutóbbi esetnél, a mentők kiérkezéséig elkezdte az újraélesztést. A hivatalos tájékoztatás során ugyanis nem említették meg nekünk, hogy volt egy laikus, aki megkezdte az újraélesztést. Utólag tudtuk meg a kommentekből, és Facebookon akadtunk a nyomára. Még azt sem akarta, hogy leírjuk a nevét, hisz mint mondta, számára teljesen természetes volt az, amit akkor tett.

Sok ilyen emberre lenne szüksége a világnak…

Minden perc számít (illusztráció)
Minden perc számít (illusztráció)

Mint megírtuk, október 7-én, reggel az egyik vásárló hirtelen rosszul lett és összeesett a Könd utcai ABC-ben. Imre és felesége a vásárlás befejeztével pont indulófélben volt, amikor látták, mi történt. A neje (aki egyébként a boltban dolgozik) egyik kolléganője szólt oda Imrének, tudna-e segíteni, mert tudták róla, hogy a munkahelyén, a Guardian Orosháza Kft-nél elsősegélynyújtó.

– Természetesen, egy percig sem gondolkodtam, odamentem, és egyből láttam, hogy az idős férfi nem lélegzik, eszméletlen állapotban van. Azonnal cselekedtem, és elkezdtem az újraélesztést, – ahogyan azt tanították a céges tanfolyamokon –, addig, amíg a mentők ki nem érkeztek a helyszínre, hisz ilyenkor a percek is számítanak – mesélt a történtekről Imre.

Már középiskolában kellene tanítani!

Elmondta, természetesen az újraélesztés oroszlánrészét a mentősök végezték a defibrillátor segítségével, de mint  később megtudta, mindent rendben csinált, amivel sokat tett a betegért.
– 8 éve vagyok elsősegélynyújtó a cégnél, de ilyen helyzettel még nem szembesültem. Ösztönből cselekedtem, még a napokban is azon gondolkodtam, hogy abban a pár percben mit is csinálhattam, csak tettem, amit tennem kellett – mondta Imre.

– Különleges érzés, hisz egy embertársamon segítettem. Tudtam hasznosítani a tanfolyamon tanultakat. Az igazi elismerés az volt, amikor nagyobbik lányom hazaért, aki szintén az egészségügyben dolgozik, és a munkahelyén már hallott az esetről, azt mondta: „Apa, nagyon büszke vagyok rád!” – úgy érzem, ennél több elismerés nem is kell – osztotta meg Imre.

Hozzátette, ilyenkor néhány dolog átértékelődik az emberben. Fontosnak tartotta kiemelni, ahogyan az ő cégénél, úgy minden munkahelyen szorgalmazni kellene a rendszeres elsősegélynyújtó képzéseket, helyzetgyakorlatokkal. Ő is ennek köszönheti, hogy tudott segíteni. Sőt, szerinte már középiskolákban is meg kellene tanítani az alapvető tudnivalókat a fiataloknak, hogy tudatosuljon bennük, mit kell tenni, ha valaki rosszul lesz az utcán, vagy épp otthon, valamelyik családtagja. És a legfontosabb, hogy ezek a képzések rendszeresek legyenek, ne csak egy-egy alkalom.

A pénteki eset kapcsán Imre negatív élményeit is megosztotta velünk, elmondta szomorú volt látni – tisztelet a kivételnek – hogy mennyire nem tudják az emberek mit kell ilyenkor tenni, ezért is kellene szorgalmazni minden közösségnél az ilyen tanfolyamokat és ezzel is bátorítani embertársainkat, hogy a tanultakat a megfelelő időben használni is merjék.

Évente mintegy 25 ezer ember

Facebook-kampányt indított az Országos Mentőszolgálat Alapítvány az újraélesztés európai napjához, október 16-ához kapcsolódóan, az akció célja, hogy minél többen megismerjék a laikus újraélesztés módszerét.

Az alapítvány MTI-hez eljuttatott közleménye szerint évente mintegy 25 ezer ember esik a hirtelen szívhalál áldozatául Magyarországon, pedig az esetek 90 százalékában meg lehetne menteni a beteget, ha a laikusok tudnának és mernének újraéleszteni. Akik tisztában vannak a helyes módszerrel, azok sem szívesen alkalmaznak szájból szájba lélegeztetést, illetve félnek, hogy bordát törnek. Pedig szájból orrba is lehet lélegeztetni, és „a bordatörés semmi” az élet megmentéséhez képest – fogalmaztak.

Legyél te is életmentő!

A szervezet többmilliós nézettséget elért, laikus újraélesztést népszerűsítő kisfilmjeinek is az a lényegük, hogy a mellkas másodpercenként körülbelül kétszeri, erős, 5-6 centiméter mélyre történő ütemes benyomásával – szájból szájba történő lélegeztetés nélkül is – életben lehet tartani a bajbajutottat addig, amíg megérkeznek a mentők.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.