- hirdetés -

Kilencven hazai vasútvonal és több mint 1200 vasútállomás menetrendjével bővül a Google Térkép. A Google, a MÁV, MÁV-START és a GYSEV együttműködésének köszönhetően mostantól Magyarország teljes belföldi vasúti menetrendje elérhető a Google Térkép online útvonaltervező rendszerében.

A Google Térkép célja, hogy minél átfogóbb és pontosabb információval támogassa a felhasználókat a tájékozódásban. Havonta több mint egymilliárdan használják az interaktív térképet világszerte, sokan közülük tömegközlekedéssel kapcsolatos információt keresnek. A Google, a MÁV, a MÁV-START és a GYSEV együttműködése ezen a területen jelent előrelépést, mivel mostantól a teljes belföldi vasúti menetrend elérhetővé válik a Google Térképen – olvasható a MÁV sajtóközleményében.

Tájékozódás és egyszerű tervezés

– A Google Térkép legfőbb célkitűzése, hogy segítse a felhasználókat a tájékozódásban, útvonalaik egyszerű megtervezésében. Ehhez nem csupán földrajzi adatok szükségesek, hanem tömegközlekedési információk is. A közös kezdeményezésnek köszönhetően mostantól a teljes belföldi vasúti menetrend elérhetővé válik az alkalmazáson belül, amely ezáltal segíti az utazókat útvonalaik könnyebb megtervezésében – mondta Heal Edina, a Google magyarországi vezetője.

Így néz ki egy vasúti útvonalterv Orosháza és Szeged között
Így néz ki egy vasúti útvonalterv Orosháza és Szeged között

A Google Térkép 2007 óta szolgáltat tömegközlekedési adatokat a világ városaiban. A funkció mára a világ 64 országának közel 20 000 városának és több mint 3 millió állomásának közlekedési információit tartalmazza. A helyi tömegközlekedési adatok már több magyar városban is elérhetőek, többek között Budapesten, Miskolcon, Debrecenben és Pécsett.

Csépke András, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: – A rendszer segítségével a tömegközlekedéssel történő utazások tervezhetőbbé válnak, ezzel is növelve a közösségi közlekedés versenyképességét az egyéni utazásokkal szemben.

A Google Térkép használatával az utazás megtervezésekor az utasok komplex tájékoztatást kapnak: a kiválasztott időpontban mely közlekedési eszközöket vehetik igénybe, milyen menetidőre számíthatnak, sőt egy kattintással elérhető a MÁV-START online jegyvásárlási felülete is – emelte ki.

A vasúti menetrenddel kibővült Google Térkép app elérhető Androidon és iOS-en, illetve a maps.google.hu weboldalon. Az útvonaltervezéshez egyszerűen meg kell nyitni az alkalmazást, majd rákattintani a képernyő jobb alsó sarkában található kék nyílra. Ezzel rögtön megnyílik az útvonaltervező felület, ahol megadhatjuk a kiindulási pontot és az úti célt. Ezt követően a vonat ikonra kattintva, megjelennek a lehetséges útvonalak, amelyek közül kiválaszthatjuk a számunka leginkább megfelelőt.

Ennek a rendszernek válik részévé most a MÁV, a MÁV-START és a GYSEV által közösen működtetett 90 vasútvonal és több mint 1200 belföldi vasútállomás – tájékoztatott a Magyar Államvasutak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.