- hirdetés -

Kedvezményes vásárlási lehetőséggel és esti kerékpározással igyekezett felhívni a figyelmet a rendőrség a láthatóság fontosságára pénteken. Az akciósorozathoz a kistérség öt településének kerékpáros üzlete csatlakozott, Orosházán pedig a hagyományokhoz híven biciklis felvonulással zárult a „Megvilágosodás Napja”.

Lehet az őszt szeretni és nem szeretni, befolyásolni azonban semmiképpen sem tudjuk eljövetelét. Néhány napja visszavonhatatlanul megérkezett és hozta magával a korai napnyugtát, aminek következtében a két keréken járók sokkal többet kénytelenek sötétben közlekedni.

Ebben az időszakban különösen fontos, hogy kerékpár és kerékpáros egyaránt rendelkezzen a megfelelő láthatósági eszközökkel. A „Megvilágosodás Napja” ezt hivatott „reklámozni”, ilyenkor a rendőrség kerékpáros szaküzletek bevonásával és különböző rendezvényekkel igyekszik felhívni a figyelmet a biztonságos közlekedésre megyeszerte.

Orosháza, valamivel 7 után

Már gyülekeztek a főtéren az első bicajosok, akik vállalták, hogy tesznek egy kört a városban, természetesen megfelelően kivilágítva. Kiss Rozália főhadnagy, az akciósorozat helyi házigazdája a polgárőrökkel karöltve minden kerékpárt ellenőrzött, akinek nem volt prizmájuk, azok kaptak, akinek mindenük volt, azoknak matricát, fényvisszaverő karkötőt ajándékoztak. Ilyeneket kapott a szupernagyiként ismert Márta Györgyné is, ő mindennel felszerelkezve érkezett.

Egész nap ajándékozott a rendőrség (Fotó: Rosta Tibor)
Egész nap ajándékozott a rendőrség (Fotó: Rosta Tibor)

– Sokat biciklizek és éppen ezért nagyon fontosnak tartom, hogy mindig ki legyek világítva, van lámpám és macskaszem elöl is, hátul is, fényvisszaverőket szintén szoktam a tenni a kezemre és a lábamra, sőt a láthatósági mellényt is felveszem, ha szükséges – sorolja hozzátéve, hogy körülbelül 70 éve teker, de nem csak ezért számít szaktekintélynek, hanem mert legidősebb résztvevőként nemrégiben végigkerekezett a Békéscsaba-Arad-Békéscsaba szupermaratonon.

Mint nem sokkal később kiderült, jól tudta, milyen világító berendezések kellenek a biciklire, Kiss Rozália szinte ugyanezt mondta el, persze szaknyelven megfogalmazva.
– Mindenféleképpen kell két működő fényforrásnak rajta lennie, kell egy hangjelző berendezés, szükséges az első kerékbe két darab, emellett előre fehér, hátra piros fényvisszaverő prizma– részletezi a főhadnagy. – Azonban 2012 ót változott a KRESZ és a kerékpáros eldöntheti, hogy kerékpárt vagy saját magát szereli fel világítással, tehát tehet lámpát a fejére vagy a hátizsákjára akár – emelte ki.

Miközben interjúztunk, egyre többen érkeztek

Nagyrészt kivilágítva, általában csak a második prizma hiányzott az első kerekek küllői közül. Ilyet kapott a járási hivatal munkatársa is, aki kérdésünkre elárulta, nem először döntött úgy a benti munkaközösség egy része, hogy a közös kerékpározást választják a Megvilágosodás Napján esti program gyanánt.
– Úgy emlékszem, két vagy három éve is itt voltunk azért, mert így is szeretnénk felhívni a figyelmet arra, a láthatósággal megelőzhető a sötét miatt bekövetkező balesetek jó része – fogalmazott Bárdiné Tóth Marianna.

Az első kerékre mindenképpen két prizma kell, egy nem elég (Fotó: Rosta Tibor)
Az első kerékre mindenképpen két prizma kell, egy nem elég (Fotó: Rosta Tibor)

Balesetek pedig minden évben vannak, mondta Kiss Rozália. Többnyire csupán egy-kettő, de azok szinte kivétel nélkül a kerékpáros súlyos sérülésével vagy halálával végződnek. Előfordult olyan is, amikor az illetőnek, akit elütöttek, a zsebében volt a lámpa.

Azaz nem elég látni, látszani is kell

Éppen ezért csatlakozott a rendőrség kezdeményezéséhez a kapitányság illetékességi területéről idén is hét kerékpáros üzlet – Orosházán három, Csanádapácán, Tótkomlóson, Békéssámsonban és Kardoskúton egy-egy -, ahol az idei „Ha egyet vesz, rögtön kettő lesz” szlogennek megfelelően az (egyébként beszerzési áron) első világítást vásárlók ajándékba kapták a rendőrség képviselőjétől a hátsó lámpát.

Fél 8-ra megközelítőleg 40 kerékpáros gyűlt össze a főtéren és miután mindannyiukat ellátták fényvisszaverő ajándékokkal, rendőrségi felvezetéssel elindultak, hogy tegyenek egy példamutató kört a városban, másokat is megvilágosítva.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.