- hirdetés -

A szerencsejáték-függőség elleni küzdelem jegyében tartott szakmai napot csütörtökön az Ökumenikus Segélyszervezet és a Szerencsejáték Zrt.

A művelődési házban rendezett találkozón a két szervezet, a Játék Határokkal elnevezésű közös programjuk során szerzett tapasztalatot osztotta meg a helyi szervezetekkel, pedagógusokkal, civil érdeklődőkkel.

Négy évvel ezelőtt, a debreceni szociális és fejlesztő központból indult program komplexen foglalkozik a szerencsejáték-függőség problémájával, ezért a prevenció mellett nagy hangsúlyt fektet a kialakult függőség kezelésére is.

Alapvetően jó dolog a játék, de…

Orosháza mellett Miskolc, Szolnok, Martfű, valamint Olaszliszka általános és középiskolásai vettek részt a programban, az elmúlt tanévben az 5 településen 700 fiatalt szólítottak meg. Bár ez a szakmai nap az elmúlt időszak lezárásaként szolgáló esemény, ám ezzel a program nem ér véget, valamennyi résztvevője a folytatás fontosságát hangsúlyozta.

Az eseményt az orosházi Családok Átmeneti Otthona szervezte, melyen neves szakemberek tartottak előadást a szerencsejáték-függőség kialakulásáról, tüneteiről, a segítségnyújtás lehetőségeiről. A rendezvény megnyitóján Dávid Zoltán polgármester beszédében kiemelte: örömteli, hogy városunk adhat otthont e szakmai rendezvénynek. – Játékszenvedély. Veszélyes és ingoványos talaj, és aki egyszer rátéved, bizony, nehezen tud támogatás nélkül visszatalálni a helyes útra. A gyógyuláshoz minden segítségre szükség van. Ezért tartom nagyon fontosnak, hogy vannak ilyen programok, mint a Játék határokkal – emelte ki a városvezető.

Összefogással elehet tenni a játékfüggőség ellen (Fotó: Domján Róbert)
Összefogással lehet tenni a játékfüggőség ellen (Fotó: Domján Róbert)

Cselovszki Zoltán, a Szerencsejáték Zrt. vezérigazgató-helyettese beszédében hangsúlyozta, a program mindenképpen folytatódik, annak ellenére is, hogy ez alkalommal a záróeseményt tartják. Lehetőség arra, hogy értékeljék az elmúlt időszak tapasztalatait.
– Egy kicsit paradox a helyzet, hiszen egyrészről az elvárásokat kell hoznunk, másrészről védjük játékosainkat. Sokat teszünk és áldozunk a játékfüggőség megelőzésért, ennek első lépéseként jövő év elején, egyelőre önkéntes alapon kibocsájtjuk a játékos kártyát, mely szintén a megelőzést szolgálja – emelte ki. És hogy mennyire élő problémáról van szó, az is bizonyítja, hogy nemrégiben az egyik lottózójukban a dolgozójuk vált játékfüggővé, akinek minden segítséget megadnak, hogy „visszatérjen”.

Mindenképp folytatják a programot

Senkár Éva, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet szociális és fejlesztési igazgatóhelyettes a Játék Határokkal programról mondott el néhány adatot, majd megerősítette ő is, a program a jövőben is folytatódni fog továbbfejlesztett formában. – Alapvetően jó dolog a játék, egy bizonyos határig, viszont azt átlépve már nem veszélytelen, amire nagyon oda kell figyelni – emelte ki.

A szakmai nap további részében a szerencsejáték-függőség témakörét Prof. Demetrovics Zsolt, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem docense, valamint dr. Csorba Csilla pszichiáter, addiktológus szakorvos járták körül előadásaikban. A segélyszervezet munkatársai pedig az orosházi, illetve az országos szinten eddig elért eredményeket és tapasztalatokat mutatták be. A szakmai nap menetét több egyedi programelem színesítette, köztük a Játék határokkal program tavaszi rajzpályázatára beérkezett pályaművekből nyílt kiállítás.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.