- hirdetés -

Kiállításon mutatta meg megyénk 56 települése mindazon termékeket, melyeket a közfoglalkoztatás keretében állítanak elő. Orosháza is képviseltette magát a múlt csütörtöki, megyeszékhelyen tartott rendezvényen.

Látványos keretek között mutatták be közfoglalkoztatási programjaik eredményeit az önkormányzatok, a Békés Megyei Kormányhivatal által szervezett nagyszabású közfoglalkoztatási kiállítás negyedik alkalommal adott lehetőséget a bemutatkozásra, a tapasztalatcserére, a jó gyakorlatok átadására. A Szent István téren megyénk 56 településnek kiállítóstandjánál lehetett megnézni a közfoglalkoztatási programok során használt eszközöket, az eljárásokat, és természetesen az előállított termékeket is – a skála széles volt.

Gádoros és a járás valamennyi települése jelen volt a szeptember 8-ai kiállításon (Fotó: bekesijarasok.hu)
Gádoros és az orosházi járás valamennyi települése jelen volt a szeptember 8-ai kiállításon (Fotó: bekesijarasok.hu)

Békés megye 75 települése közül 62 önkormányzat működtet valamilyen járási Startmunka mintaprogramot, amelyek több, mint 7300 főnek biztosítanak megélhetési lehetőséget. A kiállítás célja: megmutatni, hogy a közfoglalkoztatottak értékteremtő munkát végeznek – tudtuk meg Gajda Róberttől. A kormánymegbízott kiemelte, ezt a foglalkoztatási formát átmenetinek tekintik, ám addig szükség van a közfoglalkoztatásra, amíg a piacgazdaság keretein belül nem érhető el a teljes foglalkoztatottság.
– Abban vagyunk érdekeltek, hogy a közfoglalkoztatottakat átsegítsük az elsődleges munkaerőpiacra, ennek érdekében képzéseket szervezünk a munkáltatók igényei szerint, az eredmény már látszik – hangsúlyozta Gajda Róbert.

Az biztos, hogy jövőre még szükség van a programra – dr. Hoffmann Imre, közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár elmondta, már elkezdték a 2017. évi közfoglalkoztatási programok tervezését.

– Idén a kormány 340 milliárd forintot biztosított a közfoglalkoztatatásra, ezen belül 253 ezer ember foglalkoztatását teszi lehetővé az önkormányzatok számára. A kormány célja, hogy segély helyett munkát biztosítson, méghozzá hasznos, értékteremtő munkát.

Végignézve a kiállításon, úgy vélem, az önkormányzatok kreatívak, hasznos és értékes programokat indítanak, a megvalósult értékek bemutatása igazolja a közfoglalkoztatás eredményességét. A mostani rendezvény a közfoglalkoztatottak szorgalmát, tehetségét is dicsérik – emelte ki az államtitkár.

A járás minden településén

Színes volt a kínálat az orosházi járás standjain is – a járási települések a helyi értékekre alapozva dolgozták ki programjaikat.
– Bemutattuk a 8 településen folyó közfoglalkoztatási munkavégzés során kialakult jó gyakorlatokat, értékteremtő munkafolyamatokat. Hogy néhány példát említsek: Csanádapácán hidegen sajtolt olaj készül, Gádoroson és Békéssámsonon töklekvár, savanyúság. Orosházán a lakosság megelégedésére szolgálnak a közútprogramban megépített járdaszakaszok. Bízom benne, hogy a jövőben is sok eredményes, értékes programot valósítanak meg a települések, ez a kiállítás jó alkalom arra, hogy egymástól tanuljunk, hogy a jó gyakorlatokat átvegyük – emelte ki Lustyikné dr. Papp Anikó, az Orosházi Járási Hivatal vezetője.

Az orosházi járásban a startmunka mintaprogramok közül mezőgazdasági, helyi sajátosságokra épülő közfoglalkoztatás, belterületi közúthálózat karbantartása, illegális hulladéklerakó helyek felszámolása, belvízelvezetés és mezőgazdasági utak rendbetétele program elemek valósulnak meg.

Közfoglalkoztatás kiállítást először a Békés Megyei Kormányhivatal szervezett – négy évvel ezelőtt. Azóta már nyolc megye vette át ezt a gyakorlatot, és országos kiállításon is bemutatkoznak a települések programjaikkal.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.