- hirdetés -

A „Vadvirág” Gyermekeinkért Alapítvány elhatározta, hogy olyan napot szervez, melynek már a címe is sokatmondó.

A rendezvény keretében szeptember 8-án 14.30 órától a főtéren közös futást szerveznek, integráltan. Közöset, hiszen a fő fogyatékossági csoportokat fogja össze (értelmileg sérültek, látás- és hallássérültek, mozgáskorlátozottak). Integráltan, hiszen mindenki számára nyitott a rendezvény.

Az érzékenyítő eseményt Csongrádi Pál, az alapítvány kuratóriumi elnöke nyitja meg, a zenéről Körmöczi Zoltán pedagógus közreműködésével a Kossuth Lajos Szakképző Iskola diákjaiból álló Szó-köz zenekar gondoskodik. A megnyitó után Jónás Mónika BSI futónagykövet egy közös bemelegítéssel felkészíti a futásra jelentkező résztvevőket.

– Fontos célunk ezzel az eseménnyel, hogy az akadályozottsággal élő felnőtt személyek ne mint „jótékonykodás tárgyaként” szerepeljenek, hanem egy közös futással megvalósíthassuk az ép és a sérült személyek együtt szereplését. Ugyanakkor megmutathassuk, ha közös cél vezérel bennünket, a távokat teljesítve nincs közöttünk különbség – emelte ki Misák Darinka, a Vadvirág Esély Klub vezetője.

A rendezvényen a Vakok és Gyengénlátók helyi szervezete, valamint a budapesti „Nem Adom Fel” Alapítvány szegedi részlege is jelen lesz. A különböző fogyatékos csoportok érzékenyítést fognak végezni az ép személyeknek. Így például a látássérültek bemutatják a mindennapi életvitelüket segítő eszközöket, a mozgássérültek pedig kerekesszékes akadálypályát készítenek, míg az értelmi fogyatékosok személyes kontaktusokkal érzékenyítenek.

Misák Darinka hozzátette: a társadalmi érzékenyítés mellett további céljuk, hogy az eseményre érkezőknek lehetőséget teremtsenek a különböző akadályozottsággal élő személyek személyközi megtapasztalására. Érzékenyítésekkel érzékeltessék azt az élethelyzetet, melyben a sérült személyek élnek. Mindemellett rávilágítanak arra is, hogy bár lehetnek akadályozottak az élet több területén, de a sérültségük mellet ugyanúgy szeretnek mozogni, mint bárki más. Nem utolsósorban pedig céljuk az egészségnevelés tudatosítása, a futás jótékony hatásának erősítése.

A futópálya hossza: 340 méter, mely távolság a futókedvnek, az állóképességnek és az akaratnak köszönhetően bővíthető (többféle táv lesz megjelölve). Az első 40 érkező kézi horgolással készült karkötőt kap ajándékba.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.