- hirdetés -

A napokban több lakossági bejelentés is érkezett az önkormányzathoz a buxusokat rágó, sárgászöld alapszínű, mintegy 4 cm hosszúságú hernyókkal kapcsolatban. Megkérdeztük, mit tehetünk a kártevő ellen.

Az említett hernyó nem más, mint a selyemfényű puszpángmoly, amely egy háromnemzedékes, hernyó alakban, az összeszőtt csúcsi levelek között telelő kártevő faj – tudtuk meg Hajdú Zoltán környezetvédelmi előadótól.

Nősténye csomókban rakja le tojásait a levelek fonákára. A hernyók kezdetben csak hámozgatják a leveleket, később teljes egészében elfogyasztják azokat. A levelekből készített laza szövedékben bábozódnak. Az utolsó nemzedék a szövedékben telel át. A hernyó a növények levelét fogyasztja, azokat akár tarra is rághatja.

A selyemfényű puszpángmoly (Cydalima perspectalis) hernyója Forrás: dr. Csóka György
A selyemfényű puszpángmoly (Cydalima perspectalis) hernyója
Forrás: dr. Csóka György

Hajdú Zoltán több védekezési lehetőséget is ismertetett a kártevővel szemben.

Metszéssel

Az áttelelő nemzedéknél a késő ősszel, illetve kora tavasszal elvégzett szakszerű metszéssel jelentős egyedszám csökkenést lehet elérni. Ilyenkor oda kell figyelni a kettesével-hármasával összeszőtt levelekre, amik többnyire a hajtásvégeken figyelhető meg. Ezeket kell levágni, majd valamilyen módon elpusztítani (elégetés, szemétbe dobás). Nagyobb mértékű rágások után is érdemes a puszpángot erősebben visszavágni, hogy regenerálódását elősegítsük (nagyon jó a megújuló képessége).

Növényvédő szerekkel

A hernyók elleni védekezésre kell törekedni (akkor nincs rágáskár)! A legfiatalabb hernyókat is meg lehet találni, csak oda kell figyelni, keresni kell a kettesével-hármasával összeszőtt leveleket! Felszívódó szerekkel (pl: Mospilan 20 SG vagy az Actara 25 WG) a leghatásosabb a védekezés, mivel az összeszőtt levelek védelmében rágó molyt is el tudja pusztítani. Érdemes a permetlébe kontakt szert illetve tapadásfokozót is keverni!

Fontos tudni, hogy a bokrokat csak a legvégső esetben kell kivágni!

Akinek tarrágása van, az vágja vissza a bokrot vagy bokrokat – tette hozzá Hajdú Zoltán. Nem kell tőre metszeni, de a száraz részeket el kell távolítani, és ha nem zavaró, még ez alá is lehetne menni. A bokrot, amennyire lehet, ki kell tisztítani. A vegetációs időszakban megfelelő vízellátás mellett már 10-14 nap múlva lehet látni, hogy a bokrok elkezdenek hajtani, ha 6 héten belül nem hajtanak ki, akkor el lehet gondolkodni a kivágáson. A téli időszakban hosszabb időt kell adni a növényeknek itt a határ a tavasz. Ha ekkor nem hajtanak ki, akkor jobb kivenni őket.

 ennyi maradt a hajdanán dús és örökzöld bukszusbokrokból ennyi maradt a kártevő pusztítása után (Fotó: Nógrádi Attila)
Ennyi maradt a hajdanán dús és örökzöld bukszusbokrokból a kártevő pusztítása után (Fotó: Nógrádi Attila)

– Az előző évben tarra rágott, de kihajtott bokrokra tavasszal fordítsunk nagyobb figyelmet mind a víz, mind a tápanyagellátás tekintetében, valamint az újabb károsítások megelőzése miatt is – emelte ki a szakember.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.