- hirdetés -

Naponta adnak le vonaton, buszon felejtett tárgyakat az orosházi vasútállomáson és a buszállomáson. De mi lesz a sorsuk? Utánajártunk.

Az elveszett tárgyakat általában a vonatokon szolgálatot teljesítő jegyvizsgálók, a takarító személyzet vagy az utasok találják meg és adják le a vasútállomásokon. A MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságától megtudtuk, 2015-ben csaknem 450 elveszett tárgyat leltek fel, és juttattattak vissza épségben tulajdonosának országos szinten.

Műfogsor és madárpók

Az orosházi vasútállomáson is napi rendszerességgel adnak le vonaton, illetve állomáson talált tárgyakat. Ezek többsége névre szóló iratok, ruhadarabok, telefonok. Mint megtudtuk, Orosházán egy hónapig lehet átvenni egy-egy talált tárgyat, ezt követően Szegedre továbbítják azokat, ahol további két hónapig tárolják. Az elveszett tárgyak iránt érdeklődni lehet az orosházi vasútállomás pénztárának nyitva tartási ideje alatt, illetve a MÁVDIREKT éjjel-nappal hívható telefonszámán.

Érdekességként a társaság megosztotta velünk azt is, hogy mi mindent hagytak már az emberek eddig vonatokon.

Találtak már hegedűt, műlábat, lélegeztető készüléket, tolókocsit, műfogsort és húszkötetes Révai lexikonsorozatot is. Különleges esetnek számított, amikor az egyik állomáson  a pénztárablakban felejtettek egy madárpókot, amely meglett, és az utas kérésére az állomás dolgozói a pókot addig melegen tartották, amíg vissza nem ment érte.

A buszon is sok az elhagyott érték

A DAKK Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt. tájékoztatása szerint, az orosházi autóbusz-állomáson jellemzően személyes okmányokat, utazási igazolványokat, mobiltelefonokat, illetve pénztárcákat, ruhadarabokat és tornazsákokat adnak le. A talált tárgyak száma a nyári tanszünetben érzékelhetően lecsökken.

A talált tárgyak iránt a leadást követő 3 napon belül Orosháza autóbusz-állomás forgalmi szolgálatánál lehet érdeklődni személyesen naponta 4-20 óra között, vagy a 06-68/ 512-020 telefonszámon naponta 5-23 óra között. Az autóbuszon talált tárgyak szintén a forgalmi szolgálatnál adhatók le naponta 4 és 20 óra között.

Az elhagyott, elvesztett tárgyak kiszolgáltatása – ha igazolt tulajdonosa a leadást követő 3 napon  belül  jelentkezik annak átvételéért – a leadás helyén, egyéb esetben a kijelölt központi tároló helyek egyikén történik.

– Az orosházi autóbusz-állomáson leadott talált tárgyakat dokumentáltan a Békéscsaba, Szarvasi út 103. szám alatti telephelyünkre szállítjuk, ahol a megőrzési idő alatt átvehetők. Az így Békéscsabára beszállított tárgyakról a 06-66/523-400 telefonszámon kérhető információ. Társaságunk három hónapig megőrzi, ezt követően az át nem vett tárgyakat értékesíti. Ha a tárgyért a jogosult csak az értékesítés után jelentkezik, a befolyt összeget kifizetik részére – tájékoztattak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.