- hirdetés -

A Vajdasági Kézimunkakedvelők Szövetségének tagjai, ahogyan ők mondták, otthonról hazajöttek, hogy a hímzés világán keresztül jobban megismerjék Magyarországot. Tizenegy településről érkezett 48 hímző asszony, akik az itt töltött négy napban a közös munka mellett pihenésre is szakítanak időt.

Az orosházi és a vajdasági csoport július 25-én, a művelődési házban találkozott, ahol Fejes Róbertné alpolgármester köszöntötte őket. Beszédében hangsúlyozta az Orosháza és Szenttamás közötti testvérvárosi kapcsolat fontosságát, melynek ápolására ez a találkozó méltó alkalmat teremt.

– Nagyon örülök, hogy ezt a hagyományt ilyen szinten ápolják. Minden alkotásban, mindenkinek benne van a szíve a lelke, és ennél nagyobb ajándék nincs a világon – fogalmazott Fejes Róbertné.

A szenttamásiak megismerkedtek a magyar motívumokkal (Fotó: Melega Krisztián)
A vajdaságiak a hímzés világán keresztül is szeretnék jobban megismerni Magyarországot (Fotó: Melega Krisztián)

Örömmel köszöntött mindenkit Kiss Julianna, a Vajdasági Szövetség elnöke is. – Láthatjuk a magyar tájegységek gazdag hímzőkultúráját, szeretjük és átvesszük mi is ezeket a mintákat. Az eddigi találkozások alkalmával is sokat tanultunk az itteniektől. A Margit nénitől kapott mintákat az itt tanultak alapján kivarrtuk – fogalmazott Kiss Julianna, aki azt is elmondta, hogy nem csak dolgozni, pihenni is jöttek.

– A szövetségnek két programja van, egy rekreációs és egy munkaprogram. Erre Orosháza nagyon alkalmas hely, mert itt van Gyopáros, ahol kikapcsolódhatnak, a Művelődési Házban pedig a munkaprogramunkat valósíthatjuk meg – tájékoztatott.

A szép kézimunkákból néhány darab egy kisebb kiállítás keretében megtekinthető a művelődési házban.

Mind a vajdasági, mind pedig az itteni hímzők lelkesen meséltek a különböző mintákról és technikákról.

– A népi hímzés, a népek rajza. A mi virágunk a vadvirág, az egyszerű népek virága. Amikor megalakult a Vajdasági Kézimunka Szövetség, akkor választottunk egy motívumot. Az Alföld mezővirág, ezért lett a pipacs, a búzavirág, szarkaláb, és a búzakalász. Egy fehér hímzés dekorációval kialakult a vajdasági hímzés – sorolta a vajdasági szövetség elnöke.

A múlt és jelen találkozása (Fotó: Melega Krisztián)
A múlt és jelen találkozása (Fotó: Melega Krisztián)

A kiállított munkák között megtalálható a Matyó hímzés, melyre a gömbölyded motívumok, és a piros, kék, sárga színek a jellemzőek. A Kalocsai minta jellegzetessége a nagyobb virágok és a paprika motívum.

Egyre több mai ruhán jelennek meg a népi hímzések. – Úgy látszik a kézimunka ma trenddé vált, és én hiszem, hogy a fiatalok is meg fogják kedvelni ezt – mondta Kiss Julianna.

Sonkolyos Károlyné Margit néni, az Orosházi Díszítőművészeti Kör vezetője szerint is fontos, hogy a fiatalok átvegyék és tovább vigyék ezt a hagyományt, amiben benne van a saját értékeik, és a népeink munkáinak megbecsülése is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.