- hirdetés -

Finnországban és a Vajdaságban is tartott már kiállítást az Orosházi Díszítőművészeti Kör. Április 19-én a városalapítási hét alkalmából a Petőfi Művelődési Központban nyitották meg a soron következő tárlatot, ahol a Gádorosi Viseletvarró és Díszítő Szakkörrel közösen mutatnak be néhány alkotást.

Az Orosházi Díszítőművészeti Kör még 1964. március 1-jén jött létre, azóta alkotnak együtt a csapat tagjai. Varga Jánosné a szakkör jelenlegi vezetője elmondta 2021-ben vett át ezt a szerepet Sonkolyosné Margittól.

– Nem könnyű a nyomdokaiba lépni, hiszen ő tényleg igazi hagyományőrzőként volt jelen a csapatban, nekünk pedig az a feladatunk, hogy ezt tovább vigyük. A kiállításon az orosházi illetve a dél-alföldi hímzéseket szeretnénk bemutatni. A fiatalokat is igyekszünk megszólítani, így ma használatos dolgokat is kiállítottunk, mint telefontartó, hátha kedvet kapnak csatlakozni – mondta Varga Jánosné.

A megnyitó elején Nagy Krisztina énekes előadását hallgathatták meg az érdeklődők, majd Lajti Tímea, a művelődési központ ügyvezetője és Mikli Hanna mutatták be röviden a két szakkört és tevékenységét. A Gádorosi Viseletvarró és Díszítő Szakkör Kissné Nagy Mónika vezetésével jött létre 2021-ben. Tagjai között gyerekek és felnőttek is egyaránt vannak. Különösen fontos számukra az újrahasznosítás, így például régi farmerekkel és ingekkel is dolgoznak.

– Magyarország kis ország, de ilyen hatalmas hagyományos kincse nincs másnak a világon – mondta Varga Jánosné. – Jelenleg 15-en vagyunk, de szeretnénk a fiatalokat is idecsábítani, hiszen fontos, hogy megőrizzük ezt a hagyományt. Többször jártunk már iskolákban is, tartottunk a gyerekeknek kézimunka szakkört, hogy bemutassuk milyen is a hímzés. Személy szerint engem megnyugtat, semmi másra nem kell gondolni közben, azonban fontos a türelem – tette hozzá.

A Jelenben a múlt című kiállításon többek között táskákat, neszesszert, könyvjelzőt, könyvborítót, terítőket, illatzsákokat láthatnak az érdeklődők. A tárlatot április 19. és 25. között lehet megtekinteni a Petőfi Művelődési Központban.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.