- hirdetés -

Viharos szél és tartós esőzés – ezt ígérték a meteorológusok szombatra, és így is lett. Megyénk tűzoltóinak bőven akad ma tennivaló, Orosházán is fakidőlésekhez riasztották őket.

Pénteken a szervezők úgy döntöttek, lefújják a Sör-Virsli Fesztivált, hiszen fő a biztonság. A mai időjárás igazolta ezt a döntést, jó sok esővel és széllel intettünk búcsút a kánikulának.

A viharos időjárás miatt 10 óráig 22 helyre riasztották a megye tűzoltóit. A tűzoltó egységeket a megye számos településén kidőlt fákhoz, illetve leszakadt ágakhoz vezényelték, amelyek lakóingatlanokban tettek kárt, vagy forgalmi akadályt képezve veszélyeztették a közlekedés biztonságát – tudtuk meg a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól.

Rákóczitelen a Szélső utcában egy nyárfa adta meg magát az esőnek és a viharos szélnek (Fotó: Melega Krisztián)
Rákóczitelepen a Szélső utcában egy nyárfa adta meg magát az esőnek és a viharos szélnek (Fotó: Melega Krisztián)

A káresemények felszámolása során a tűzoltók láncfűrész segítségével szüntették meg a veszélyt, melyek során személyi sérülés nem történt, azonban anyagi kár több esetben keletkezett.

A beavatkozások jelenleg is tartanak. Rákóczitelepen a Szélső utcában egy hatalmas nyárfa dőlt az útra és zárta el teljes szélességében az utcát, az orosházi tűzoltók egy óra hossza alatt távolították el az útakadályt.

De nem csak Orosházán, hanem Gádoroson és Nagyszénáson is dolgoznak tűzoltóink, a békéscsabai egységet pedig Csorvásra a Kossuth utcára riasztották, segítségül az orosháziak vonultak a helyszínre emelőkosaras gépjárművel.

Csorváson villanyvezetékre dőlt egy ág (olvasói fotó: Zavada Zsolt)
Csorváson villanyvezetékre dőlt egy ág (olvasói fotó: Zavada Zsolt)

Az időjárás vesztesei nem csak a Tankcsapda rajongók – szerencsére a fiúk azt ígérték, terv szerint bepótolják a koncertet –, hanem a fák is. Orosháza utcáin sorra hevernek a kisebb-nagyobb gallyak, ágak, alaposan megtépázta a vihar a fákat.

Ne rakd el az esernyőt

A meteorológiai szolgálat azt írta: továbbra is több hullámban várható intenzív csapadék. Az eső, zápor mellett helyenként zivatar is valószínű. Késő délutántól, estétől kiemelten az északkeleti országrészben lehet jelentős csapadék. Az országban estig sok helyen hullhat további 20-40, egyes helyeken akár 50 millimétert meghaladó csapadék.

Vasárnap is marad a túlnyomóan csapadékos idő, de már kevesebb mennyiség valószínű és helyenként szakadozottabbá válhat a felhőzet. Zivatarok kialakulása az északi, északkeleti tájakon várható. A légmozgás a keleti, délkeleti tájakon mérséklődik, de másutt továbbra is élénk, a Dunántúlon erős északnyugati szélre készülhetünk. Hajnalban 13-17 fokig csökken a hőmérséklet, nappal 16-24 fok között alakul a hőmérséklet, keleten lehet melegebb.

Hétfőn még elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok, keddtől már szárazabb és fokozatosan melegebb idő ígérkezik.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.