- hirdetés -

Sokan nincsenek tisztában azzal, amikor szemüveget vásárolnak, hogy azokra minimum egy éves jótállás vonatkozik abban az esetben, ha legalább tízezer forintba kerülnek. A garancia érvényesítésének feltétele a rendeltetésszerű a használat.

A magyarok egy felmérés szerint átlagosan háromévente cserélnek szemüveget, és bár divat is viselni őket, a legfontosabb ok még mindig a szem állapotának romlása, a dioptria megváltozása. Áruk néhány tízezertől százezer forintos nagyságrendig terjed, ettől függ a jótállás időtartama is.
– A szemüveglencse mindegyik fajtájára jár, legyen egy fókuszú, bifokális vagy multifokális, 1, 2 vagy 3 év garancia annak függvényében hogy milyen rétegeket választ rájuk a vásárló. A drágábbakra nyilván erősebb kerül, ezért azokra hosszabb a jótállás is – részletezi a tudnivalókat Kesjár Edit, a Soke Optika optometristája.

Az irányadó a tartós fogyasztási cikkek garanciájáról szóló kormányrendelet, amely minimum egy év jótállásról rendelkezik. Azaz, ha a szemüveg egy éven belül meghibásodik és a hiba jellege indokolja, akkor a vásárló kérhet javítást, cserét, árleszállítást vagy a vételár visszafizetését.

A szemüveg kiválasztásakor érdemes beszélni a jótállás feltételeiről is (Fotó: Rosta Tibor)
A szemüveg kiválasztásakor érdemes beszélni a jótállás feltételeiről is (Fotó: Rosta Tibor)

A sarkalatos pont a rendeltetésszerű használat. Bár a mai modern szemüvegek könnyű és erős anyagokból készülnek, minden nem bírnak ki. Érdemes őket tokban tárolni, nagy hőségben lehetőleg az autó szélvédőjétől távol, de Kesjár Edit azt mondja, egyéb dolgokra is figyelni kell.
– Viccesen szólva ne smirglivel takarítsuk a szemüveglencsét és a maró anyagú szereket szintén kerüljük, a törlőkendő és a langyos víz is elegendő a legtöbb esetben. Ha valaki mégis ragaszkodik a tisztító folyadékhoz, akkor inkább az optikában szerezze be és ne valamelyik nagyáruházban vagy drogériában – hangsúlyozza.

A garanciális jog érvényesítéséhez szükség van a vásárláskor kapott nyugtára vagy számlára, valamint a garanciakártyára. Ezekkel kell felkeresni a forgalmazót, tehát azt az üzletet, ahol a szemüveget beszereztük.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.