- hirdetés -

Visszatérés az egy évszázados hagyományhoz: az eddigiektől eltérően nem augusztusban, hanem június 25-én, szombaton rendezik a hagyományos lóversenyt és aratóünnepet.


Péter-Pál napi Lóverseny és Aratóünnep néven szervezi meg az eseményt a Petőfi Művelődési Központ, az Orosháza és Térsége Gazdakör, valamint az Orosházi Szabadidőpark és Lovassport Egyesület a bogárzói lóversenypályán. A rendezvény az elmúlt években rendre augusztus végén volt, azonban a szervezők most visszatérnek a több mint egy évszázaddal ezelőtt kialakult hagyományhoz, miszerint a gabona aratása előtt, Péter-Pál napja környékén tartották az aratóünnepet, és ehhez kapcsolódóan rendezték a falvakban a lóversenyeket.

A hétvégi rendezvény felvonulással kezdődik. A Táncsics utcáról 8.30 órakor indul a menet, aminek élén az Orosházi Mazsorett és Táncsport Egyesület és Tótkomlósi Fúvószenekar halad. Őket követik a városon át a lovasfogatok, a veterán mezőgazdasági traktorok és a modern gépek egészen a lóversenypályáig.

A hivatalos megnyitó 10 órakor kezdődik Bogárzón. A rendezvény vendége lesz Nagy István a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, de érkeznek határon túli vendégek a Vajdaságból, Erdélyből, Szlovéniából és Kárpátaljáról is. Résztvevőként várják a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a MAGOSZ, a különböző társszervezetek képviselőit. Köszöntő beszédet az államtitkár mellett Fejes Róbertné alpolgármester, és Horváth József gazdaköri elnök mond.

Lovasprogramok délelőtt és délután

– Az aratóünnep és a lóverseny az elmúlt években már egybeforrt Orosházán. A rendezvénnyel továbbra is az a célunk, hogy a térség értékeit megőrizzük, és azokat bemutassuk az itt élőknek és a hozzánk látogatóknak. Szeretnénk, hogy egy kellemes, könnyed szórakozást biztosító napot tölthessenek együtt a családok – fogalmazott Lajti Tímea főszervező, a művelődési központ igazgatója.

A póni fogatok most is látványosan hajtottak (Fotó: Rajki Judit)
Fotó: Rajki Judit

A lóversenypályán délelőtt és délután is lesznek futamok. Kettes- és négyesfogatok, ügető versenyek és egyéb látványos lovas bemutatók szórakoztatják majd a nagyérdeműt. A versenyek kiírása a Kincsem Park hivatalos programjai között jelent meg, nevezni is a budapesti versenyigazgatóságon lehetett. A futamok bírálatához és a kommentáláshoz a Kincsem Park biztosít segítséget.

Bemutatják, hogyan arattak eleink

A lóversenyek mellett párhuzamosan zajlanak majd az aratóünnep programjai. Az Orosháza és Térsége Gazdakör külön bemutatóval készül a rendezvényre.
– Régen kézi kaszás aratással és a cséplőgéppel történt a betakarítás. Ez kimondottan nehéz fizikai munka volt, amit manapság sokan már el sem tudnának képzelni. Ízelítőt adunk abból, milyen verejtékes munkával takarították be eleink az életet adó gabonát – fogalmazott Horváth József, a gazdakör elnöke.

Újra dolgozik az öreg cséplőgép (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina
Ismét dolgozik majd az öreg cséplőgép (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti termékeket vonultat fel, illetve a Magyarok Kenyere programhoz a búza adománygyűjtés is ezen a napon kezdődik. A nap folyamán a szokásoknak megfelelően rengeteg egyéb szórakozási lehetőség és kirakodóvásár is lesz a bogárzói lóversenypályán.

A rendezvény megvalósításhoz Orosháza város önkormányzata mellett a helyi vállalkozók nyújtottak segítséget, támogatást. A részletes program ide kattintva található.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.