- hirdetés -

Szerda, azaz június 15-e óta kötelező azoknak a fúrt kutaknak a hivatalos bejelentése és laboratóriumi vizsgálata, amelyeknek a vizét meg is isszák. A frissen hatályba lépett rendelet szerint a kormányhivatalok népegészségügyi hatóságai a terület felelősei, a vizsgálatot pedig erre szakosodott laborokban végeztethetik el a tulajdonosok.

A fúrt kutakra elvileg eddig kellett engedély a vízkivétel mennyiségétől függően vagy a jegyzői hivataltól vagy a vízügyi hatóságtól azon ingatlanok esetén, ahol épület áll, illetve jogerős építési engedélyt adtak ki rá. Ezt a korábbi szabályozást bővítették olyan formán, hogy azokat a kutakat, amelyekből isznak, bevizsgáltatni is kötelező. Ahhoz, hogy ivóvíz minőségű legyen a víz, többféle szempontnak is meg kell felelnie.
– Vizsgáljuk a színét, szagát, ízét, zavarosságát és vannak bakteriális vizsgálatok is, amikor a víz bakteriális összetételére vagyunk kíváncsiak, egyfajta szennyezettséget próbálunk kimutatni – sorolja Petényi Zoltán, az Alföldvíz laboratóriumának vezetője.

Megközelítőleg 30 ezer forintba kerül a bevizsgálás (Fotó: Rosta Tibor)
Megközelítőleg 30 ezer forintba kerül a bevizsgálás (Fotó: Rosta Tibor)

Emellett olyan kémiai paramétereket is elemez a labor, mint például a vezetőképesség, vagy mondjuk a vas, illetve mangán jelenléte. A vizsgálati jegyzőkönyvben ezeket mind feltüntetik, az viszont konkrétan nem szerepel benne, hogy a víz iható-e vagy sem. A labor véleményét tartalmazza, miszerint megfelel-e a jogszabályban leírt paramétereknek, azaz károsítja-e az egészséget. A laborvezető szerint ezt akkor is érdemes tudni, ha a vizet csak locsolásra használják.

– Méghozzá két eset miatt. Egyik, hogyha ezzel a kútvízzel olyan haszonnövényeket locsolnak, amit aztán később emberi fogyasztásra használnak föl és ne adj Isten ezt kisbabáknak adják, hiszen lehetnek olyan vegyi anyagok, így nitrit a vízben, amelyek károsíthatják a csecsemő egészségét – hívja fel a figyelmet Petényi Zoltán, hozzátéve, hogy a víz összetétele hosszabb távon a talaj minőségére is hatással lehet, a magas sótartalom például elszikesedést okozhat, tehát erről sem árt tudni.

A laboratóriumi vizsgálat után, a paraméterek ismeretében a kormányhivatal dönt arról, hogy ivásra alkalmas-e a víz. Amennyiben nem, úgy erről tájékoztatja a jegyzőt (vagy a vízügyi hatóságot, ha utóbbi az illetékes) és javaslatot tesz a víz minőségének javítására.

A komplett engedélyezéses vizsgálat az Alföldvíznél megközelítőleg nettó 30 ezer forint és néhány nap alatt elvégzik. Megrendelni kizárólag írásban lehet e-mailben, faxon vagy postai úton a társaság honlapján lévő adatlap kitöltésével és elküldésével. Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatalának tájékoztatása szerint a vizsgálatokat 3 évente meg kell ismételtetni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.