- hirdetés -

Prevenció – sokat hangoztatott kifejezés, mely felett gyakran átsiklunk a hétköznapokban, pedig életet menthet. A nyári időszakban, bőrünk védelme érdekében is fokozott jelentőséget kap. Akinek családjában már előfordult bőrrák, az tudja, megéri az a néhány védelemre fordított perc. A hétvégére kánikulát ígérnek az időjósok, így éppen itt az ideje, hogy egy szakember tanácsát kérjük napozás ügyben.

A napozás sokak számára az egyik legjobb kikapcsolódást jelenti ezekben a hónapokban. Egészséges, barna bőrt kapunk, a napfény javítja immunrendszerünk működését, jó kedvre derít minket, feltöltődünk energiával. Nem szabad azonban elfelejtenünk, itt is vannak szabályok, amelyek betartása nélkül bőrünk leéghet, ez pedig a későbbiekben rákos elváltozást is eredményezhet.
– Kellő felkészüléssel napozzunk, hogy megóvjuk bőrünket a káros sugárzástól. A naptej kiválasztásakor elsősorban a faktorszámra kell ügyelni. Ez az a mutató, amely megsokszorozza a napon való tartózkodásunk idejét bőrtípustól függően. Minőségi fényvédő krémet használjunk, ami véd az UVA és UVB sugárzástól egyaránt. Fontos kiemelni: napozás közben ne viseljünk sminket, parfümöt, hiszen ezek az anyagok napsugárzásra elváltozást okozhatnak a bőrünkön. A szemünk védelme is fontos, az UV szűrős napszemüvegek ajánlottak – foglalja össze a tudnivalókat Vecsernyésné Dr. Nemes Edina bőrgyógyász.

Fürdőzéshez vízálló naptejet válasszunk - javasolják a bőrgyógyászok (Fotó: Püspöki Zsolt)
Fürdőzéshez vízálló naptejet válasszunk – javasolják a bőrgyógyászok (Fotó: Püspöki Zsolt)

Ha megfelelően védekeztünk, nyugodtan elfoglalhatjuk a napozóágyat. Az orvosok kiemelik, szakaszosan napozzunk, fél óra után keressünk árnyékot, de egy gyors zuhany is jól jöhet, mielőtt újra napra mennénk. A napfény fürdő után használjunk nedvességpótló testápolót, hogy hidratáljuk a bőrünket, ezzel is megelőzve a hámlást.

– Nem győzzük elégszer hangsúlyozni az önvizsgálat és a szűrővizsgálatokon történő részvétel fontosságát. Ha bárki bármilyen elváltozást észlel anyajegyén, keressen fel egy szakorvost, hiszen az időben felfedezett bőrrák nagyobb eséllyel gyógyítható – tette hozzá Vecsernyésné Dr. Nemes Edina bőrgyógyász.

Már 5-10 perc napozás beindítja a szervezet D-vitamin termelését, ami elengedhetetlen a kalcium (csontokba, fogakba való) beépüléséhez. A magyar lakosság körében is jellemző a D- vitamin hiány, figyeljünk pótlására.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.