- hirdetés -

Megkezdődött a központi finanszírozású országos szúnyoggyérítési program azokon a területeken, ahol a legtöbb vérszívó rovar található. Orosházán egy korábbi biológiai irtásnak köszönhetően kevesebb a szúnyog, így itt megközelítőleg egy hét múlva indulnak a munkálatok.

A szúnyogok kellemetlen jószágok, azt hiszem, ebben mindenki egyetért. Senki se hívja őket, mégis jönnek a kerti partikra, szabadtéri rendezvényekre, de társaink a sétákon vagy éppen a vízparton. Ott különösen. Csípésük is kellemetlen, főleg azok számára, akiket valamilyen rejtélyes oknál fogva sokkal jobban szeretnek másoknál. Ezért is gyérítik őket, ha nem is tűzzel-vassal, de biológiai és kémiai úton egyaránt.

Az orosháziak idén egyszer már találkozhattak a szúnyogirtást végző cég szakembereivel, az önkormányzat ugyanis saját forrásból áprilisban elvégeztetett egy biológiai gyérítést, ami Barna Viktor szerint hatékonynak bizonyult, a lárvák több mint 90 százaléka elpusztult.
– 1200 hektáron védekezünk, természetesen minden területet kezelünk, de frekventált helyeken, tehát vízpartokon, így Gyopároson jóval intenzívebben – mondta el az önkormányzat beruházási ügyintézője, aki a szúnyoggyérítési programot is felügyeli.

Előszeretettel lakmároznak belőlünk (Fotó: illusztráció)
Előszeretettel lakmároznak belőlünk (Fotó: illusztráció)

Hozzátette azt is, hogy a központi program a Szigetközben indult, mert a felmérések szerint jelenleg az a terület a leginkább fertőzött, Orosházára 7-10 nap múlva érnek az országos közbeszerzésen nyertes cég munkatársai.
– A mai nap egyeztettem a szakértőnkkel, aki azt mondta, hogy a csapadékos időjárás, illetve a meleg következtében olyan 5-10 nap múlva lenne esedékes, tehát jó időben lesz megtartva a szúnyoggyérítés.

Ez a tavasztól őszig tartó hónapokban átlagosan négyszer történik meg az alapján, hogy mit mond a szakértő a rovarok számáról.
– A szakértő nagyon egyszerű módon csípésszámot számlál és amennyiben eléri az óránkénti 50 csípést, akkor javaslatot tesz a védekezésre – avatott be a részletekbe Barna Viktor.

A katasztrófavédelem az idei évben is kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az érintett területeken a méhészek időben értesítést kapjanak a munkálatok helyszíneiről és időpontjairól. A légi irtást az esti órákban, míg a földit naplementekor kezdik, hogy minél hatékonyabb legyen és a lehető legkisebb kockázatot jelentse a méhekre. A munkálatok éppen aktuális heti ütemterve folyamatosan elérhető a katasztrófavédelem honlapján, de fontos tudni, hogy az időjárás befolyásolhatja a kivitelezést.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.