- hirdetés -

Minél többet tudunk a média és hírközlés működéséről, annál tudatosabban tudjuk használni – állítják a szakemberek. Ennek szellemében szerveztek tematikus napot gyerekeknek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) közreműködésével. A hatóság munkatársai az SOS gyermekfalvakban élő gyermekekre fókuszáltak június 8-án, de ilyen témájú programjuk mások számára is elérhetőek.

Egész napos játék volt ez a gyerekek számára, ami mögött jól átgondolt előkészítő munka állt a felnőttek részéről. A művelődési központ bejáratánál gyülekeztek a gyerekek, a játékos verseny kiindulópontja volt ez a helyszín, csapatokba szerveződve járták be a 6 SOS házat, ahol különböző feladatok várták őket. Ebédre ismét visszatértek ide, eredményhirdetésre és közös játékra.

József Imre projekt és területi igazgatótól megtudtuk, az SOS Gyermekfalvak és az NMHH régóta stratégiai együttműködésben állnak, ilyen fejlesztő foglalkozásokat nem először tartanak.

– Manapság szinte mindenkinek van mobiltelefonja, mindenki korlátlanul hozzáférhet ehhez a médiához, de tudjuk, ez a korlátlanság hordozhat veszélyeket is. Ezért fontos, hogy ezeket a veszélyeket preventív eszközökkel megelőzzük úgy, hogy a gyerekek minél több információt kapjanak arról, hogyan tudják ezeket a korlátokat megtartani és egészségesen, tudatosan használni a médiát.

A Gyermekfaluban Orosházán jelenleg 62 gyerek van, a 9 évesnél idősebb gyerekek vettek részt a versenyben, a kisebbeknek játszóházat szerveztek, az édesanyákat pedig ez idő alatt fodrászok kényeztették, szépítették.

Takách-Batta Zsuzsanna, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kommunikációs igazgatója elmondta: a médiaértés oktatása és az ilyen irányú ismeretterjesztés a hatóság egyik kiemelt feladata.

Egész napos játék volt ez a gyerekek számára, ami mögött jól átgondolt előkészítő munka állt (Fotó: SOS Gyermekfalu)
Egész napos játék volt ez a gyerekek számára, ami mögött jól átgondolt előkészítő munka állt (Fotó: SOS Gyermekfalu)

–  Működtetünk egy médiaértés-oktató központot Budapesten, Bűvösvölgy néven. A tematikus foglalkozásokon a gyerekek egy fél nap alatt médiaértés oktatók segítségével, tapasztalati úton látnak bele ebbe a folyamatba. A médiatartalom előállítása során megpróbáljuk ráébreszteni őket arra, hogy valójában hogyan is mozog a média, hogyan próbálnak ránk hatni, befolyásolni.

Honlapjukon szülők és pedagógusok számára is letölthető tartalmak vannak, amelyek segíthetik ez a tanulási folyamatot.

– Fontos tisztázni: mit is jelent az online személyiség, mi az online zaklatás, volt-e valaki már áldozat szerepben, vagy elkövető szerepben, vagy esetleg csak passzív szemlélője volt egy eseménynek a facebookon? Ezek nagyon fontos témák, amiről megéri és kell beszélgetni a gyerekekkel. Nem az a célunk, hogy a felnőtteknek minden kütyühöz, minden alkalmazáshoz kell érteni, hanem az a lényeg, hogy ők a gondolkodásmódot és az értékrendet adják át a gyereknek és aztán ő, egy önálló kis ember megszűri majd az információkat és szűri azt, hogy mit enged, hogy hatással legyenek rá vagy nem. Ez a legfőbb célunk és ezen a bűvösvölgy.hu-n, vagy a gyermekbarat.nmhh.hu weboldalon minden ingyen letölthető, nézhető.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.