- hirdetés -

Szerda késő délután startolt az első program az újonnan épült Focifaluban. Dunai II. Antallal és Faragó Lajossal beszélgetett Kocsis Tibor, a “Magyarok a Barcáért” dokumentumfilm rendezője az ’50-es évek focijáról, majd az emlékek felelevenítése után levetítették a filmet. Sokan érkeztek a Petőfi Művelődési Központ által szervezett főtéri programra.

Ha valaki meghallja az FC Barcelona vagy Messi nevét, mindenki tudja, hogy a spanyol foci legendás klubjáról és játékosáról van szó. Azt viszont csak kevesen tudják, hogy az ötvenes évek Barcáját egy kiváló magyar futballista, Kubala László vezette. Miatta építették fel a százezres stadiont, a Camp Nout. Aztán 1956-ban, a magyar forradalom idején csatlakozott hozzá Kocsis Sándor és Czibor Zoltán is. A három magyar játékosnak nem sok idő kellett ahhoz, hogy hőssé váljanak a Barcelonában és meghódítsák a spanyol és a katalán nép szívét.

A „rongylábú” Czibort Spanyolországban csak ” bolond madárka” néven emlegették, míg a visszafogott, elegáns Kocsist, legendás fejesei miatt egész Katalónia „Aranyfejnek” becézte. Ezekért a sikerekért azonban nagy árat kellett fizetniük a „disszidens” magyaroknak”.

Fotó: Rosta Tibor
Fotó: Rosta Tibor

Drámai archív felvételeket, sosem látott gólokat és sosem hallott megindító történeteket tartalmaz Kocsis Tibor Balázs Béla-díjas filmrendező “Magyarok a Barcáért” című dokumentumfilmje, mely bemutatja az egykori magyar labdarúgók életét, munkásságát és mindennapjait. A film rávilágít, hogy milyen volt az ‘50-es években a FC Barcelona sztárjának lenni, illetve hogyan segített Kubala László a magyar játékosoknak a kijutásban a forradalom idején.

A filmvetítés előtt Dunai II. Antal olimpiai bajnok labdarúgóval  és Faragó Lajos válogatott kapussal közösen beszélgetett Kocsis Tibor a filmről, illetve az ‘50-es évek focijáról, az Aranycsapatról és a játék szeretetéről. Dunai II. Antalt, az egykori ezüstcipős játékost kérdeztük, hogyan vélekedik a filmről.
– A mai Barcelona játékosokat, ha megkérdezik, azt mondják, ők azt a focit játsszák, amit mi magyarok tanítottunk meg nekik Kubala László fénykorában. Ez a dokumentumfilm rávilágít a magyar foci történelmének azon időszakára, melyre már csak kevesen emlékeznek – fogalmazott Dunai II. Antal.

Dunai II. Antal olimpiai bajnok labdarúgóval (b) és Faragó László válogatott kapussal (j) beszélgetett Kocsis Tibor rendező (Fotó: Rosta Tibor)
Dunai II. Antal olimpiai bajnok labdarúgóval (b) és Faragó Lajos válogatott kapussal (j) beszélgetett Kocsis Tibor rendező (Fotó: Rosta Tibor)

Annak idején neki is Kubala László segített abban, hogy kijusson Spanyolországba. Kiemelte, bízik abban, a mai magyar játékosok jól szerepelnek a foci Eb-n Franciaországban és az utánpótlás kitermeli majd az új Aranycsapatot is az elkövetkezendő időszakban.

Dunai II. Antallal készült hosszabb interjúnkat hamarosan közzétesszük itt az OrosCafén.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.