- hirdetés -

Mellbevágó adatok: az emlőrák a nők leggyakoribb daganatos betegsége, de ritkán előfordul férfiaknál is. Évente mintegy 2800 nő veszti életét emlőrák következtében, 7500 új megbetegedés fordul elő, és minden 11. nő mellében alakul ki rosszindulatú daganat.  Az adatok ijesztőek, és mégis az érintett lakosság kevesebb mint 40%-a veszi igénybe az ingyenes szűrővizsgálatokat. Vedd kezedbe a sorsod, tegyél az egészségedért!

A nem tapintható daganatokat csak a mammográfiás vizsgálat képes kimutatni, ezért fontos elmenni az ingyenes szűrésekre.

Emlőszűrésre kétévente a 45-65 éves korcsoportba tartozó hölgyek, méhnyak szűrésre háromévente a 25-65 éves korcsoportba tartozó hölgyek kapnak névre szóló meghívást. Emlőszűrésre a meghívólevélben pontosan megírják, hogy hová és mikor várják a szűrendő hölgyet, ha az időpont nem felel meg, akkor lehetősége van az időpont módosítására a megadott telefonszámon. Méhnyak szűrésre a meghívólevél mellékletében felsorolt szakrendelőket lehet felkeresni, előtte a szakrendelővel időpont egyeztetés szükséges. Fontos, hogy a meghívólevelet mindenki vigye magával. A szűrővizsgálat a résztvevő asszonyok számára ingyenes.

Az önvizsgálat is fontos, de nem helyettesíti a szűrővizsgálatot

Az önvizsgálatot rendszeresen gyakorló nők között a 2 cm-nél nagyobb, elhanyagolódott rák előfordulása sokkal ritkább, mint az átlag népességben. Az emlőrák többnyire fájdalmatlan, minél inkább fáj egy csomó, annál kevésbé valószínű, hogy megjelenése rosszindulatú daganatra utal.

Az emlők önvizsgálatát rendszeresen és módszeresen érdemes végezni, hiszen az időben felfedezett mellrák 80%-a gyógyítható.

Az önvizsgálat módjáról és a veszélyeztetettek köréről bővebben itt tájékozódhatnak

Beutalót kell kérni azoknak, akik nem tudják szűrést igénybe venni

Greksza Lászlónét, az Orosházi Aranyeső Emlődaganatos Betegek és Barátaik Klub vezetőjét kérdeztük arról, hogy hova fordulhat az a korosztály, aki nem kap meghívót az ingyenes szűrésekre.
– Akiben felmerül a gyanú, vagy bármilyen elváltozást észlel magán, azonnal forduljon orvosához, nőgyógyászához, aki beutalót adhat mammográfiás vizsgálatra vagy ultrahangos vizsgálatra – hangsúlyozta a klub vezetője.

A szűrés csak néhány percet vesz igénybe, de jó néhány évet megmenthet az életből (Fotó: illusztráció)
A szűrés csak néhány percet vesz igénybe, de jó néhány évet megmenthet az életből (Fotó: illusztráció)

Greksza Lászlóné azt is elmondta hogy az ingyenes szűréseket vidéken az érintett lakosság 40%-a veszi igénybe, Budapesten még kevesebben. Pedig az emlőráknál – csakúgy, mint a legtöbb tumornál – is igaz az a megállapítás, hogy a terápia eredménye annál hatékonyabb minél korábbi stádiumban ismerik fel a betegséget.

Lelki támogatás, ha már megtörtént a baj

– A klub újra alakul, és nem csak emlőrákosokat fogadunk, hanem mindenféle daganatos betegséggel küzdő embereket, Orosházáról és vidékről is – mondta el Greksza Lászlóné. Hozzátette, hogy az újra alakuló ülésre május 23-án a Fehér Kígyó Gyógyszertár fölött, az első emeleten várják a daganatos betegeket, hozzátartozóikat, segítőiket. Az önsegítő csoportban a betegek és pártoló tagok tapasztalatcserével, valamint hasznos információkkal segítik egymást a trauma feldolgozásában, a gyógyult betegektől pedig erőt és kitartás meríthetnek a nehéz pillanatokban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.