- hirdetés -

Közel 700 versenyző lépett tatamira a budapesti versenyen. A három orosházi fiatal versenyző mindent kihozott magából.

Az Orosházi Judo Sportegyesület fiataljaira az év egyik legnagyobb erőpróbája várt május 1-jén az UTE jégcsarnokában megrendezett 29. Budapest Kupa nemzetközi utánpótlás judo versenyén. A verseny ebben az évben is rekordokat döntögetett. A négy korcsoport (U18, U15, U13, U11) részére kiírt viadalon húsz ország 1446 judósa lépett tatamira, ez a létszám kétszáz fővel magasabb a tavalyinál.

Az orosházi fiatalok a második napon versenyeztek, amelyen 694 judoka szerepelt. Több nemzet indult a versenyen, külföldiek közül legnagyobb létszámban a csehek (310 induló), a lengyelek (210 induló) és a szlovákok (66 induló) érkezetek, de jöttek Azerbajdzsánból, Izraelből, Németországból, Szlovéniából, Ukrajnából és még számos országból is a fiatalok. Természetesen magyar judósokból sem volt hiány: szombaton 69 klub 376 judokája, míg vasárnap 65 klub 329 judósa képviselte hazánkat.

Az eredményekről Tóth Béla edző számolt be az OrosCafénak.

Az Orosházi fiatalok közül a serdülő mezőnyben Györki Dániel és Patyi Ákos indult 40 kg-os, Balogh Bence a 66 kg-os súlycsoportban. A korosztály egyik legnépesebb mezőnye volt a 40 kg súlycsoport, ahol 45 induló közül 28 magyar és 17 külföldi versenyző lépett a tatamira aznap. Györki Dani rögtön bemérkőzött a súlycsoportba, így először egy cseh versenyzőn jutott túl, majd a lengyel ellenfelét verte ippon értékű akcióval. Mind a két mérkőzésen összeszedetten, tudásának megfelelően judózott. A következő körben az ukrán Pavlo Zaychenko következett. Sajnos itt kijött az idősebb kor, tudás és erő, hiszen Dani csak most kezdett serdülőben versenyezni. A tapasztalt ukrán versenyző került ki győztesen a párharcból, így ő jutott tovább. Mivel a döntőig menetelt, így Dani visszamérkőzött, sajnos a következő két a mérkőzést egy azeri és egy ukrán versenyző ellen elvesztette, így helyezetlenül zárt.

Patyi Ákos először – a később 3. helyezett – ukrán Said-Magomed Khalidovval mérkőzött. Az ukrán versenyző egy nagyon erős pörgős mérkőzést produkált. Ákos fáradtan versenyzett, látszott rajta, hogy nem tudja a sebességet felvenni, illetve visszafogni ellenfelét, így egy wazaari értékű akcióval elveszítette a mérkőzést. Mivel ez a versenyző is a döntőbe jutásig menetelt, ezért Ákos visszamérkőzhetett. Először egy cseh versenyzőt győzött le egy wazaari értékű kontradobással, majd következett egy lengyel ellenfél. A lengyel a mérkőzés közepén egy dobásból kapott wazaari értékű ponttal vezetett. 13 másodperc volt hátra a mérkőzésből, amikor Ákos egy kiszúrás-nagy belső combdobás akcióval ippont dobott ellenfelén, ami azonnali győzelmet jelentett a számára. Ez egy nagyon értékes győzelem volt minden téren, mert egy teljesen kimerült versenyző az utolsó pillanatban fordította meg a mérkőzést, bizonyítva, hogy nincs elveszett helyzet. Sajnos a nap túl sokat vett ki Ákosból, így az ötödik helyért vívott mérkőzést elvesztette, így a 7. helyen zárt. Ebben a mezőnyben nagyon jó eredmény, figyelembe véve, hogy az első 7 helyezett között 3 magyar volt, és ezek egyike Ákos.

A 66 kg-os súlycsoportban versenyző Balogh Bence az első mérkőzésén kikapott, mivel legyőzője is vereséget szenvedett később, így Bence helyezetlenül zárt. Súlycsoportot váltott, bele kell erősödnie.

Sok tanulsággal járt a verseny. Reggel hatkor keltek, 9.30-tól próbáltak egy mérlegen bemérlegelni 600-ad magukkal, ami 11,30-ra sikerült, és egyébként este 17.15-kor kezdtek versenyezni, többször bemelegítettek, majd kihűltek, este 19.30-kor fejezték be a versenyt. A körülményeket is hozzáadva nincs szégyellni valónk. A versenyen nyújtott teljesítmények alapján júniusban részt veszünk Győrben a Serdülő Európa Kupán – nyilatkozta Tóth Béla edző.

Az egyesület a hét végén készül a III. Orosháza Kupa Nyílt Regionális Judo versenyének megrendezésére, amely május 14-én 11 órától kezdődik az Eötvös sportcsarnokban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.